Milyen lesz a pandémia, ha már endémia lesz belőle?

A természetes fertőzésektől és oltóanyagoktól kapott immunitás, a társadalmi érintkezés mintái és a vírusok átvitele egyaránt szerepet játszik abban, hogy miként fog kinézni a Covid-19 a jövőben. A Harvard Egyetem professzora szerint a pandémiát felváltja az endémia, de mit jelent mindez?

Yonatan Grad immunológus professzor szerint az a jövő, hogy a Covid-19-ből endémia lesz, ami azt jelenti, hogy a járvány nem ér véget a vírus eltűnésével, de az optimista nézet az, hogy elég sok ember fog védelmet kapni a védőoltásokkal és a természetes fertőzésekkel szemben, így kevesebb lesz a fertőzés, és sokkal kevesebb lesz a Covid-19-hez kapcsolódó kórházi kezelés és halál, még akkor is, ha a vírus tovább terjed.

Endémia esetén a betegség jól körülhatárolható földrajzi területhez köthetőForrás: 123rf.com

Mit jelent az endémia?

Az endémia a közvélemény számára egy teljesen új szó, bár az orvostudományban ismert. Endémiának nevezik az olyan betegséget, ami egy adott népességben megszokott előfordulással jelenik meg. Endémia esetén a betegség jól körülhatárolható földrajzi területhez köthető, ahol tartósan előfordul, és az érintettek száma is viszonylag állandó. Arra nincs esély, hogy a betegség teljesen eltűnjön, sem pedig arra, hogy a fertőzöttek száma exponenciálisan növekedjen. Az endémiás betegségek „nem okoznak komolyabb zavart az emberek életében, akár tetszik, akár nem, de az életünk része lesz."

Az állandó félelem megmarad?

Mivel a vírusok ott terjednek, ahol elegendő fogékony személy van, és elegendő kapcsolat van közöttük a terjedés fenntartásához, nehéz megjósolni, hogy milyen lesz az idővonala a Covid-19 várható elterjedéséhez az endémiáig. A koronavírus-járványt okozó SARS-CoV-2 kórokozó a szakma véleménye szerint hosszú távú fenyegetést jelent, szemben az első, 2003-as SARS-járvánnyal, illetve a 2014-es nyugat-afrikai Ebola-járvánnyal, amelyek esetében a közegészségügy azonnali intézkedései megállították a fertőzések terjedését.

Bár a korábbi és a mostani járványok között alapvető különbségek vannak, egy összefüggésre mégis figyelni kell: szükség van arra, hogy globálisan javítsunk a közegészségügyi infrastruktúrán. Figyelemmel kell kísérni a dolgok alakulását, mert csak így tudjuk elkerülni a következő lehetséges világjárványt – nyilatkozta a Harvard oldalának Yonatan Grad.

A korábbi világjárványok hatására változtattunk az életmódunkonForrás: 123rf.com

A járványok mindig megváltoztatták az emberek életmódját

A professzor szerint már csak azért is nehéz választ adni az endémiát illető kérdésekre, mert ahány ország, annyiféle lépést látunk a fertőzés terjedésének korlátozására: van, ahol egyetlen fertőzött azonosítása után azonnal lezárják a várost, másutt határértékhez kötik ugyanezt, ráadásául az oltóanyagok elérhetősége is nagyon változó.

Ami biztos, hogy a korábbi világjárványok hatására változtattunk az életmódunkon, és ma már természetesnek tekintjük ezeket a változtatásokat. Az ajtókra, ablakokra szúnyogháló került, hogy kint tartsuk a sárgalázat és a maláriát hordozó szúnyogokat. A csatornarendszerek és a tiszta vízhez való hozzáférés segített megszüntetni a tífusz- és kolerajárványokat.

Talán azok az ismeretek, melyeket a Covid-19 megelőzéséhez sajátítottunk el, hasonló hosszú távú fejlődést jelentenek majd az egyéni és a globális egészségvédelemre nézve is – összegezte Yonatan Grad.