Múzeumlátogatás lehet a gyógymódja a járvány okozta stressznek

Gyógyszerek, vitaminok, mozgás. Ezekről a dolgokról eddig is tudtuk, hogy elősegíthetik a testi-lelki gyógyulást, de egy belga kutatás most olyat húzott elő, aminek a kultúrakedvelők is örülhetnek.

Múzeumlátogatást írhatnak fel a Covid-stresszben szenvedőknek az orvosok Brüsszelben. A belga főváros legnagyobb kórházában, a Brugmann kórházban a koronavírus-járvány okozta stressz miatt kezelt betegeknek öt ingyenes látogatást ajánlanak fel a város múzeumaiban – számolt be a hírről az MTI.

Múzeumlátogatást írhatnak fel a Covid-stresszben szenvedőknekForrás: 123rf.com

50 múzeumlátogatás és elmúlhat a szorongás

Az eredményeket csak jövőre fogják publikálni, de abban bíznak, hogy amennyiben sikeresnek mutatkozik a múzeumtúra, akkor a kiégésnek és a pszichés stressz egyéb tüneteinek enyhítésére is be fogják vetni. A kutatást a kanadai Québecben végzett hasonló projekt inspirálta, amelynek során az orvosok évente 50 múzeumlátogatást javasoltak pácienseiknek.

A projektben részt vesz a Grand-Place-on lévő közintézmények mellett a Divat és Csipke Múzeum, a Csatornamúzeum, a Garderobe Manneken Pis, valamint a Kortárs Művészeti Központ.

Kiégés, szorongás patológiás tünetek

Brüsszel kultúráért felelős vezetője szerint a koronavírus-járvány miatti krízishelyzet fokozta a stresszt, a kiégést és más patológiás tüneteket, ami hangsúlyozza az ilyen projektek fontosságát.

Egy nemzetközi online kutatás már jelezte, hogy nem csak rosszabbul alszunk a Covid-19 miatt, hanem a depressziós tünetek is szélesebb körben terjedtek el.A szorongás egyes tüneteit is sokan átélik anélkül, hogy észrevennék, ezt a koronavírus-járvány csak fokozza. A szorongást mindenki más fokozatban éli át, és egyénileg más tünetekben mutatkozik meg. Minél hamarabb felismerjük, hogy mit jelentenek a jelek, annál hamarabb tudunk rátérni a megoldás útjára, mely szintén mindenkinél különböző.

Gyógyíthat a kultúra?Forrás: 123rf.com

A stresszt nem lehet kiiktatni

Arról már korábban is írtunk, hogy a stressz viszont olykor még jót is tesz velünk. Az életünk során folyton találkozunk a stresszel, kiiktatni nem lehet. Selye János, a többszörösen Nobel-díjra jelölt, magyar származású professzor, a stresszelmélet kidolgozója 1960-ban a stressz fogalmát így írta le:

„A szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, és alkalmazkodásra kényszeríti az embert. Mindegy tehát, hogy egy váratlan születésnapi meglepetés buli vár minket vagy egy felmondólevél az asztalunkon, mindkét helyzet stresszt generál, csak az nem mindegy, milyen mértékűt, és az meddig marad velünk."

Hasonló a helyzet a koronavírus-járvánnyal is. Még mindig nem tudják a tudósok, hogy milyen mértékű, ahogyan azt sem, hogy meddig marad velünk. Bár egyes feltételezések szerint a pandémiából hamarosan endémia lesz, vagyis nincs esély arra, hogy ez a betegség örökre eltűnjön a Földről. Jó hír az, hogy múzeumok szép számmal vannak Magyarországon is...