Tesztelik a kombinált koronavírus és influenza oltást embereken

Egy amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat elkezdi egy kombinált, az influenzavírus és a koronavírus ellen is hatásos vakcina tesztelését az embereken. A klinikai vizsgálat egyesíti a vállalat Covid vakcináját és az influenza elleni NanoFlu oltás kombinációját.

A Novavax vállalat 2020-ban kezdte meg az idős korosztály részére kifejlesztett NanoFlu influenza elleni oltás és a NVX-CoV2373 (Novavax Covid-19) COVID-19–vakcina III. fázisú klinikai vizsgálatát, ami most a vállalat közleménye szerint új szakaszba lépett.

A kombináció magasabb szintű védelmet adhatForrás: 123rf.com

A kombináció magasabb szintű védelmet adhat

Gregory Glenn, a Novavax kutatási és fejlesztési elnöke szerint a két vakcina kombinációja nagyobb hatékonyságot eredményezhet az embereknél és egyetlen kezeléssel magasabb szintű védelmet adhat a koronavírus és az influenza ellen.

A vizsgálat 640 egészséges, 50-70 év közötti felnőtt bevonásával történik. A résztvevők vagy korábban fertőzöttek voltak a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 vírussal, vagy engedélyezett oltóanyaggal oltakoztak legalább nyolc héttel a tesztelésre való feliratkozás előtt. Minden résztvevőt véletlenszerűen csoportokba sorolnak, hogy több készítményt értékeljenek. A vizsgálatot Ausztráliában végzik, legfeljebb 12 vizsgálati helyen, az eredmények pedig 2022 első felében várhatóak.

Küzdelem a súlyosan fertőző betegségek megelőzéséért

A Novavax volt az a cég, amely néhány évvel ezelőtt befejezte az ebola vakcina I. fázisú klinikai vizsgálatát, de a Zika-vírus elleni vakcina mielőbbi klinikai vizsgálatának megkezdését is szorgalmazták. A biotechnológiai vállalat célja, hogy a súlyosan fertőző betegségek megelőzése érdekében olyan innovatív vakcinákat fedezzen fel, mely elősegíti az egészségi állapot javítását világszerte.

A kombinált vakcinák döntő szerepet játszhatnak a Covid új variánsai elleni küzdelembenForrás: 123rf.com

A vállalat szabadalmaztatott kombinált technológiai platformja egyesíti a géntechnológia erejét és sebességét. Mindezt azért, hogy hatékonyan állítson elő olyan erősen immunogén nanorészecskéket, melyek globálisan segíthetik az egészségügyi helyzet megmentését. A koronavírus elleni kombinált vakcinák döntő szerepet játszhatnak a Covid új variánsai elleni küzdelemben.

A Covid-oltás a deltával szemben is működik

Magyarországon – a hétfői adatok szerint – 5 840 588 embert oltottak be, közülük 5 545 538-an a második, 512 000-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták – számolt be róla a koronavirus.gov.hu. A portál kiemelte, a delta vírusmutáns több európai országban és Magyarországon is terjed. Az oltás azonban működik, minden más védekezési módszernél hatékonyabb; a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.