Aggodalomra ad okot, hogy terjed a mű variáns

Egyre nagyobb a koronavírus B.1.621-es, azaz a mű nevű variánsának előfordulási aránya Kolumbiában és Ecuadorban. Peruban pedig már 90 olyan esetet regisztráltak, ahol a fertőzést a koronavírus legújabb mutánsa okozta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már „aggodalomra okot adónak" minősítette a mű nevű variáns előfordulását.

A koronavírus mű nevű változatát először januárban, Kolumbiában azonosították, és a dél-amerikai térségen kívül Európában is jegyeztek fel ilyen koronavírus-fertőzéses eseteket – számolt be róla az MTI. A mű variáns már 39 országban van jelen, és különös figyelmet szentelnek neki, mert jelentős szerepe volt abban, hogy Dél-Amerika térségében berobbant a járványt újabb hulláma.

A mű variánsnak már áldozata is vanForrás: 123rf.com

A mű variánsnak már áldozata is van

A perui egészségügyi miniszter szerint, bár terjed az országban a mű variáns, de továbbra is a koronavírus gamma, lambda és delta variánsa fordul elő a leggyakrabban. A szakértők emlékeztetnek arra is, hogy egyelőre nincsenek olyan tanulmányok, amelyek igazolnák vagy kizárnák, hogy a koronavírusnak ez a változata könnyebben terjedne vagy súlyosabb megbetegedéshez vezetne. Jelenlegi információink szerint egy ember vesztette életét Peruban a mű variáns miatt, a személy nem volt beoltva koronavírus ellen.

A WHO is követi az eseményeket

Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint a B.1.621 jelű, úgynevezett mű variáns aggasztó mutációk jeleit mutatja. Elképzelhetőnek tartják, hogy a vírus olyan módon alakult át, hogy képes legyen kijátszani a COVID-19 elleni védőoltás vagy a korábbi megfertőződés által biztosított védettséget. A WHO már korábban is határozott figyelmeztetést fogalmazott meg azoknak az országoknak, akik enyhítik a társadalmi távolságtartó intézkedéseiket a koronavírus-járvány közepette. Nem elképzelhetetlen az sem, hogy további még veszélyesebb variánsok jöhetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint a mű variáns aggasztó mutációk jeleit mutatjaForrás: 123rf.com

Heteken belül engedélyeztetik az 5-11 évesek oltását

Az viszont friss hír, hogy heteken belül megindítja az új típusú koronavírus okozta betegségtől az 5-11 éves korosztályba tartozó gyermekeket védő oltás engedélyezetési eljárását a BioNTech – írta a Der Spiegel című német lapot az MTI. Az adatok megfelelőek, és minden a terv szerint halad, már el is kezdték az engedélyeztetési dokumentáció összeállítását, és az év vége felé a hat hónap és öt év közötti korosztályon végzett vizsgálatok eredményei is megérkezhetnek.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscéggel folytatott fejlesztések révén akár már október közepén el lehet-e kezdeni az ötévesek oltását, kiemelték: a fejlesztők nem tudják befolyásolni, hogy a hatóságok megadják-e az engedélyt, vagy milyen gyorsan teszik ezt, és azt sem, hogy az oltási bizottságok megfogalmaznak-e majd ajánlást az új vakcina használatára. Ugyanakkor a gyártás előkészületei már elkezdődtek. Az oltóanyag ugyanaz, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de kisebb dózisú, így kevesebbet kell tölteni az ampullákba.