Megerősítették, hogy a maszkok hasznosak a Covid-19 terjedése ellen

Az eddigi legátfogóbb kutatás eredményeit ismertették arról, hogy a maszkok valóban hatékonyak a Covid-19 fertőzés visszaszorításában. A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy a maszk viselése az embereknél nem vezet a társadalmi távolságtartás elhagyásához.

A járvány kezdetén az amerikai népegészségügyi tisztviselők azt tanácsolták a lakosságnak, hogy ne viseljenek maszkot, hogy megmentsék az akkor még szűkös egyéni védőeszközöket a frontvonal dolgozói számára. Ezt az állaspontjukat ugyan gyorsan megváltoztatták, de a maszk viselése így is folyamatosan kereszttűzben volt/van.

Nem mindenki őszinte, ha a maszk hordásáról van szóForrás: 123rf.com

A legmeggyőzőbb bizonyíték a maszkhasználatra

A bangladesi kutatási projekt, amelyet az Innovations for Poverty Action Bangladesh vezetett, a legmeggyőzőbb bizonyítékot kínálja arra, hogy a sebészeti maszkok széles körű használata korlátozhatja a koronavírus terjedését – számolt be róla a WebMD.

Bebizonyítottuk, hogy a maszkok hatékonyak a Covid-19 ellen, még a pandémia szorításában elvégzett szigorú és szisztematikus értékelés mellett is– mondta Ashley Styczynski, a kutatás vezetője.

Videón magyarázták a helyes maszkviselést

A kutatók közel 350 ezer embert vontak be 600 vidéki bangladesi faluból, akiket véletlenszerűen rendeltek be a sebészeti maszkok használatát népszerűsítő sorozatba. Azok, akik azokban a falvakban éltek, amelyek népszerűsítették a stratégiát, 11 százalékkal kisebb valószínűséggel fertőződtek meg a Covid-19-el szemben, mint azok, akik a kontrollfalvakban éltek.

A kutatók valós idejű adatokat gyűjtöttek, amikor különböző nyilvános helyeken figyelték meg, hogy az emberek hogyan viselkednek: felteszik-e a maszkot, ha igen, mennyire helyesen, vagy mennyire csak alibiből. A kutatást több hullámban is elvégezték, az első 2020 novemberében kezdődött, az utolsó pedig 2021 januárjában. Minden háztartásban ingyenes textil vagy sebészeti arcmaszkot adtak, és a családoknak egy videót is megmutattak a maszkviselés helyes használatáról.

Most már bizonyíték is van rá, hogy érdemes maszkot viselniForrás: 123rf.com

Nem mindenki őszinte, ha a maszk hordásáról van szó

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az emberek nem mindig őszinték a nyilvános maszkviselés kérdésében. Kenyában például egy telefonos felmérésre a válaszolók 88 százaléka azt mondta, hogy rendszeresen visel maszkot, de a kutatók megállapították, hogy ez a szám valójában csak 10 százalékukra igaz.

Amint arról a Washington Post beszámolt, a szerzők szerint a lényeg nem az, hogy a maszkok csak 9,3 százalékos hatékonysággal védenek, hanem, hogy csökkenthetik a kockázatot és a koronavírus terjedését is visszaszoríthatnák, ha globálisan kitartana mindenki a maszkviselése mellett. Mivel a legfertőzőbb delta variáns világszerte elterjedt, a tanulmány eredményei sürgetővé tehetik annak biztosítását, hogy a maszkokhoz olyan országok is hozzájussanak, és viseljék, ahol a vakcinák hozzáférhetősége jelenleg korlátozott vagy egyáltalán nincs.