Ezek a jelek utalhatnak arra, hogy voltál már covidos

Már másfél éve élünk együtt a Covid-19-el, ami még mindig rengeteg kérdést vet fel. A legtöbben mégis azt teszik fel, hogy vajon átestek-e már a fertőzésen. Biztosat csak a koronavírus tesztek mutatnak ki, de ha ennek még nem vetetted alá magad, akkor az alábbi tünetek segíthetnek eldönteni, hogy vajon tényleg voltál-e covidos.

Sok olyan ember van, aki megfertőződött a vírussal, de észre sem vette, ám néhány árulkodó jel azért akad. A WebMD összeállított egy listát, ami segíthet eldönteni a kérdést: egyszerű náthától vagy Covidtól szenvedtél?

Biztosat csak a teszt tud mondaniForrás: 123rf.com

Csúnya megfázás

Télen egyáltalán nem ritka, ha megfázik az ember. De ha ez a makacs megfázás 2019 végén vagy 2020 elején volt, esetleg éppen akkor, amikor külföldön voltál, akkor lehetséges, hogy az már a Covid-19 korai változata volt. A nátha és a koronavírus közötti lényeges különbség, hogy az utóbbi körülbelül 2 hétig vagy tovább is eltarthat, míg a megfázás általában csak néhány napig. Ráadásul a Covid-19 lázzal és nehéz légzéssel járhat, míg a megfázásnál ez egyáltalán nem gyakori.

Légszomj

Ez tipikusan nem a megfázás vagy az influenza tünete, de a Covid-19 esetében nagyon is gyakori, hogy a beteg nem tud lélegezni. Sokan hörghurutnak, esetleg szorongásnak vagy pánikrohamoknak is gondolhatták, pedig nagy eséllyel koronavírus volt.

Tartós köhögés

Ha száraz köhögés is jelentkezett, amely hosszú ideig tartott, akkor az szintén a Covid-19-re utalhat. A megfázás okozta köhögés más: enyhébben kezdődik és általában 5–7 nap után megszűnik.

Vörös, vizes szemek

A járvány során sokat hallottuk, és halljuk ma is, hogy gyakran mossunk kezet és ne érintsük meg az arcunkat. Ennek egyik oka az, hogy a Covid-19 a szemre is hatással lehet. Ha kötőhártyagyulladás jelentkezett, esetleg sokat könnyezett a szemed vagy homályos volt a látásád, akkor ezt is okozhatta a vírus.

Koronavírus vagy nátha?Forrás: 123rf.com

Szívdobogás vagy mellkasi fájdalom

A koronavírus hatással lehet a szívre is. Lehet, hogy szorító érzés volt a mellkasodban és éjszaka is heves szívdobogásra ébredtél. Okozhatta a Covid. Enyhe esetekben legfeljebb 2 hétig, súlyosabb esetekben pedig 6 hétig észlelhetőek ezek a tünetek.

Extrém fáradtság

Hiába aludtál sokat, mindig úgy érezted magad „mint, akin átment egy úthenger". Nem kizárt, hogy ezt is a Covid-19 okozta. Az érzés napok, hetek múlva is visszatérhet, sőt sokaknál még hónapok múlva is jelentkezhet az extrém fáradtság.

Szaglás és/vagy ízlelés elvesztése

Talán mindenki erről hallott a legtöbbet, mint a koronavírus-járvány egyik fő tünete. Valóban, nagyon gyakori jellemzője a Covid-19 betegségnek, hogy az ételek és italok íze más lett, vagy egyáltalán nem érezte a beteg a megszokott ízeket. A pozitív tesztet produkáló emberek közel 80 százalékánál jelentkezik ez a probléma, és általában az enyhe lefolyás egyik gyakori tünete, de nem kizárt a súlyosabb eseteknél sem.