A COVID-19 komoly idegrendszeri megbetegedést is okozhat

Bár a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzést elsősorban légúti megbetegedésként tartjuk számon, számtalan esetben bebizonyosodott, hogy a vírus egész szervezetünket érintő betegséget is tud okozni.

COVID-19 fertőzés következtében igen gyakran alakulnak ki idegrendszeri panaszok, melyek közül leggyakoribbak a fejfájás, a szorongás, a depresszió és a kognitív zavarok, melyek a betegség gyógyulását követően is akár még hónapokig fennállhatnak. Ezek mellett azonban megfigyeltek már COVID-19 fertőzöttek esetén súlyosabb idegrendszeri érintettséget, az agyban és a központi idegrendszer többi részében található erek gyulladását (vasculitis) és károsodását is.

Egy fiatal nő esete

A legtöbb ilyen esetet idős, krónikus betegségben szenvedő betegeknél észlelték, azonban idén júliusban a Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation című tudományos folyóiratban napvilágot látott egy esettanulmány, melyben egy 26 éves, korábban egészséges nő kórtörténetében írják le a szerzők a COVID-19 betegség szövődményeként kialakult, súlyos idegrendszeri gyulladást (limfocitás vasculitis).

A 26 éves nőnél 2020 márciusában diagnosztizálták a COVID-19 fertőzést, 4 nappal azután, hogy egy repülőúton vett részt. A betegség enyhe tünetekkel zajlott, azonban a fertőzést követően 2-3 héttel a bal alsó végtag mozgászavara alakult ki, valamint gyengeség (hemiparesis) jelentkezett a bal oldali testfélben. A tüneteket sem fejfájás, sem a mentális, kognitív állapot változása nem kísérte.

Koponya MRI-felvétel készült a beteg agyáról, mely az agy egy részén elváltozásokat mutatottForrás: 123rf.com

A tünetek jelentkezését követően agyi képalkotó vizsgálat (koponya MRI) történt, mely elváltozásokat mutatott az agynak azon részén, mely a bal testfél mozgatásáért és a bal testfélből érkező érzetek feldolgozásáért (jobb oldali frontoparietalis régió) felelős. Ezután szöveti mintavétel (biopszia) történt, mely az agy és a gerincvelő ereinek gyulladását (limfocitás vasculitis) igazolta.

A fiatal beteg a diagnózis felállítását követően többízben szteroidkezelésen esett át, valamint hosszútávú immunszuppresszáns (immunrendszert gyengítő) kezelést indítottak nála. A kezelések hatására a diagnózist követően 6 hónappal az elváltozások jórészt eltűntek, és nem alakultak ki újabb gócok az agyban, a beteg azonban azóta is folyamatos immunszuppresszív kezelés alatt áll.

Mi okozhatja az idegrendszeri szövődmények kialakulását?

A COVID-19 fertőzés okozta szövődmény kialakulásának oka egyelőre nem ismert. Lehetséges teória az agyi erek belsejét bélelő ún. endotél sejtek közvetlen fertőződése a SARS-CoV-2 vírussal (endotheliitis), melyek a sejtek felszínén lévő ACE-2 receptorhoz kapcsolódva juthatnak a sejtekbe, de felmerülhet az is, hogy a COVID-19 fertőzés okozta szisztémás (egész szervezetet érintő) gyulladás felszínre hozta a már meglévő központi idegrendszeri gyulladás tüneteit.

Ez az eset is jól mutatja, hogy a COVID-19 fertőzés következtében kialakuló akár súlyos szövődmények nem csak az idős, krónikus betegeknél jelentkezhetnek, hanem fiatal, egészséges fertőzöttekben is kialakulhatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az enyhe tüneteket mutató, fiatal COVID-19 fertőzött betegeknél is szem előtt tartsuk a központi idegrendszeri szövődmények kialakulásának lehetőségét, hogy a páciensek már enyhe tünetek jelentkezésekor is gyorsan megkaphassák a megfelelő kezelést.


Forrás: Garrett M. Timmons, Torge Rempe, Elizabeth A. Bevins, Vanessa Goodwill, Annalise Miner, Arthur Kavanaugh, Michele Ritter, Jennifer S. Graves. First published July 28, 2021, DOI: https://doi.org/10.1212/NXI.0000000000001048