Szívműtét után segíthet a rágógumi

Ilyen pozitív megközelítésben a rágógumi még talán sosem szerepelt. Egy frissen közzétett amerikai kutatás eredményei szerint ugyanis a rágógumi segíthet megelőzni a szívműtét utáni, a gyomorrendszerben mellékhatásként kialakult szövődményeket.

Régóta ismert tény, hogy a szívműtéten átesett betegeknél bélelzáródás alakulhat ki a beavatkozást követően. Ennek oka az, hogy a beavatkozás, valamint a műtéthez szükséges diéta miatt a normális izom-összehúzódások száma a bélrendszerben lényegesen lecsökken. Ez a jelenség az első étkezést követően az étel felhamozodásához, lerakódásához majd bélelzáródáshoz vezethet. 

Egyedi megoldás

Idén szeptemberben a pennsylvaniai Crozer-Chester Medical Center szakértői egyedülálló tanulmányt adtak ki. Most először sikerült bizonyítani, hogy a szívműtéteket követően a cukormentes rágógumi rágása beindítja a bélrendszer izmait. 

A rágózás eddig felfedezett legjobb tulajdonsága, hogy segíthet a szívműtét utáni felépülésbenForrás: 123rf.com

Dr. Seng és csapata több mint 800 beteget vizsgált meg 2017 és 2020 között. A kísérletbe bevont pácienseknél nyitott szívműtétet, aortabillentyű-cserét vagy mitrális billentyű-javítást vagy cserét végeztek az orvosok. A betegek közül 341-en kaptak cukormentes rágógumit a műtét után. A 2021 szeptember 10-ei chicagói konferencián publikált tanulmány szerint az emésztőrendszer ideiglenes leállása az egyik leggyakoribb szövődmény, ami szívműtét után bekövetkezhet. A betegek öt százalékánál fordul elő, hasi görcsöket, puffadást, hányingert, hányást, székrekedést és a normál étrendhez való alkalmazkodás nehézségét okozhatja, valamint életveszélyes állapothoz is vezethet. Akinél kialakul, annál biztonsan hosszabb és nehezebb rehabilitáció várható.

Működik a rágógumi

Egy olyan egyszerű megoldás, mint a szívműtét utáni rágógumizás minimalizálni tudja a problémát. Több száz szívműtéten átesett betegnél a rágást követően nem alakult ki a bélelzáródás. Ez a szívműtéteknél ismert esetekhez képest ötszörös javulási eredményt jelent. Az alkalmazás hatékonyságának vizsgálatára további kórházakat is bevonnak a közeljövőben.

A titok nyitja

A pennsylvaniai kutatóorvosok szerint a rágógumi rágása stimulálja a beleket, elhiteti a szervezettel,  hogy a beteg épp élelmiszert visz be. A rágózás utánozza az evést, de valójában nem vezet emésztéshez. Ám amikor a beteg a műtét után már újra ehet, addigra felkészült, jól működő, nyitott bélrendszer várja a vacsorát.

A beavatkozásnak minimális a kockázata és orvosi szempontból nulla a költsége, így a szívműtét utáni rágógumizás alkalmazását kiemelt, új, hatékony ellátási módnak kell tekinteni.

- mondta a konferencián Dr. Seng.

A kutatók azt ajánlják, minden szívsebész próbálja ki a műtéteket követő utókezeléseknél ezt a pofonegyszerű megoldást.