Új tünet jelezheti a koronavírus-fertőzést

Lassan két éve, hogy folyamatosan a Covid-19 tüneteiről hallunk, olvasunk. Talán már mindenki kívülről fújja, hogy láz, hidegrázás, fáradtság, végtagfájdalom, ízlelés, szaglás elvesztése. Csakhogy a koronavírus-fertőzés nagyon változatos tud lenni, így a tünetek is bővülhetnek. Sőt, a delta variáns esetében bővültek is.

Az újonnan megjelent vírusmutánsok gyakrabban okoznak szokatlan tüneteket, melyek még csak nem is a hasmenés, a hányinger vagy a székrekedés.

A delta variáns mindent megváltoztatottForrás: 123rf.com

Mivel a vírus delta variánsa jelenleg az összes Covid-19 esetek 99,1 százalékát teszik ki az Egyesült Államokban, ezért a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ felhívta a figyelmet egy új, ám nagyon gyakori tünetre: a fülfájásra.

A health.com számolt be az esetről, hogy a Tennessee Titans amerikaifutball-csapat vezetőedzője, Mike Vrabel egy sajtótájékoztatón árulta el, hogyan jelentkezett nála a Covid-19.
Ma reggel torokfájással és fülfájással ébredtem, ezért elmentem, és csináltattam egy tesztet, ami végül pozitív lett– mesélte újságíróknak az edző.

A fülfájás a COVID-19 tünete?

Korábbi vizsgálatok már említették a homályos látást és a fülzúgást mint a Covid-19 tünetét, de most úgy tűnik, a fülfájás is felkerülhet a lehetséges tünetek listájára.

Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola Egészségbiztonsági Központjának vezető tudósa szerint ez a tünet nagyon is lehetséges. Számos légúti fertőzés, különösen azok, amelyek torokfájást okoznak, néha fülfájást is okozhatnak– tette hozzá a tudós.

A légúti fertőzések során fellépő fülfájás hátterében az orrjáratok és a fülek közötti összefüggés áll. A füleket ugyanis összeköti egy cső a torok hátsó részével, hogy hallószerveink elvezethessék a felesleges folyadékot, és megfelelően szellőzhessenek. Egy vírusfertőzés hatására azonban ez a cső eltömődhet, csökkenhet a fülek folyadékleeresztő képessége, így alakulhat ki a fülfájás – mondta az orvosi lapnak Ellen Wald, az UW Egészségügyi Egyetemi Kórház infektológusa.

A fülfájás is lehet COVID-19 tünete?Forrás: 123rf.com

Szakemberek szerint a delta variáns több felső légúti tünetet okoz, ezért logikus, hogy az ezzel fertőzöttek körében a fület érintő panaszok is gyakrabban és erőteljesebben jelentkezzenek.

Az orvosok szerint, aki fülfájást tapasztal más légúti tünetekkel, például orrfolyással vagy fejfájással, köhögéssel esetleg torokfájással – a vírus egyéb lehetséges tüneteivel együtt –, érdemes kivizsgáltatnia magát, és a lehető leghamarabb csináltatnia egy Covid-tesztet.

Nem lehet összekeverni a náthával

Nemrég arról is írtunk, hogy az elhúzódó nátha arcüreggyulladást és középfülgyulladást is okozhat. A szakorvos szerint azonban a náthát nehéz összetéveszteni a koronavírussal, mert utóbbinak sokkal agresszívebb tünetei vannak. Gyakori a láz és a rossz közérzet, míg egy „egyszerű" náthánál ez nem szokott előfordulni, maximum hőemelkedés jelentkezhet.