Az Alzheimer-kór világnapja

Az Alzheimer-kórra emlékeznek világszerte szeptember 21-én. Ezen a napon az egészségügyi szervezetek a Föld minden pontján e súlyos betegségre hívják fel a figyelmet.

Mindannyiunkkal előfordul néha, hogy elfelejtjük egy ismerős nevét vagy a bejárati kapu kódját. Ez a kellemetlenség azonban össze sem vethető az Alzheimer-kór okozta küzdelmekkel. Szeptember 21-én különleges figyelmet fordítunk az Alzheimer-kórban szenvedő betegekre, gondozóikra és családtagjaikra. 

Szeptember 21-én az Alzheimer-kórban szenvedő betegek, gondozóik és családtagjaik szenvedésére gondolunkForrás: 123rf.com

Mindent elvesz

Az Alzheimer-kórt először 1906-ban diagnosztizálták. Progresszív betegség, a demencia tünetei évek alatt fokozatosan jelennek meg. Az Alzheimer-kór elpusztítja az idegsejteket, ezzel károsítva az agy szerkezetét és kémiáját – írja az Alzheimer Társaság.

A fokozatosan rosszabbodó állapotot előidéző betegség tönkreteszi a memóriát és a gondolkodási képességet. Állandó visszaemlékezési problémák, a tervezés nehézsége, a hangulat vagy a viselkedés látványos megváltozása jellemzi. Végül az ember, aki Alzheimer-kórban szenved, elveszíti még az alapvető, hétköznapi feladatok elvégzésére való képességét is, úgy, mint egy egyszerű beszélgetés lefolytatásának vagy a környezetében zajló történésekre való reagálásának a képességét – olvasható az Unicity Healthcare oldalán.

Nem normális öregedés

Az Alzheimer-kór a demencia-esetek 60–80 százalékát teszi ki. A betegség jellemzően öregkorban alakul ki, az érintettek jellemzően 65 évesek, vagy annál idősebbek, de létezik a 65 év alatti, az úgynevezett korai kezdetű Alzheimer-kór is.

A becslések alapján a világon 50 millió ember szenved Alzheimer-kórban. A Nemzetközi Alzheimer Társaság arról ír,  ez az ötödik vezető halálok világszinten. Az Alzheimer-szövetség 2018-as statisztikája szerint az Egyesült Államokban 65 másodpercenként alakul ki Alzheimer-kór, így 2050-re  csak az USA-ban 14 millió, a világon összesen várhatóan 152 millió ember lesz érintett. 

A magas halálozási számon túl az egészségkárosodás több fogyatékosságot és rosszabb egészségi állapotot okoz, mint bármely más betegség. Akit Alzheimer-kórral diagnosztizálnak, annak várható további élettartama maximum 5–8 év – olvasható a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatójában.  

A tudomány jelenlegi állása szerint az Alzheimer-kórra nincs gyógymód és nincs még itt a megoldás a megelőzésére sem.

A demencia kockázati tényezői

A világon mindenhol jelentős egészségügyi és társadalmi problémát jelent a demenciában szenvedő betegek ellátása. Definíció szerint demenciának nevezzük a különböző kórfolyamatok által kiváltott szellemi hanyatlást. Elolvasom