Barátságok értek véget az oltási véleménykülönbségek miatt

Egy friss felmérés szerint az elmúlt egy évben körülbelül minden hetedik amerikai embernek véget ért legalább egy barátsága a koronavírus-oltásból fakadó véleménykülönbség miatt.

A OnePoll közvélemény-kutatásra specializálódott vállalat szeptember elején ismertette annak a kutatásának a végeredményét, amit 1000 amerikai ember bevonásával készített. Azt vizsgálták, hogy miért értek véget barátságok a járvány ideje alatt.

Barátságok mentek tönkre az oltások miattForrás: 123rf.com

Úgysem tudták volna meggyőzni a másikat

Bár a kutatásban csak amerikai emberek vettek részt, az biztos, hogy a problémával a világ minden táján lehet találkozni. Az oltáspárti és oltásellenes nézetek sokszor ütköznek akár egy-egy családi vagy baráti rendezvényen is, és mivel ez valójában élet-halál kérdés, néha nehéz úgy kijönni belőle, hogy a vitatkozó felek között ne maradjon tüske.

A tanulmány szerint a barátságot megszakító résztvevők 66 százaléka kapott oltást, míg 17 százalékuk nem tervezte az oltás felvételét. Körülbelül 14 százalék – vagyis minden hetedik – oltott ember azt mondta, hogy szakított azokkal a barátokkal, akik nem hajlandóak beadatni maguknak az oltást – összegezte a kutatást az WebMD.

A beoltott emberek túlnyomó többsége (97 százalék) gondolja úgy, hogy azért szakította meg a barátságát, mert soha nem tudta volna rávenni az illetőt, hogy megértse a vakcina fontosságát – írta a OnePoll közleményében.

Az oltottak magabiztosabbak a döntésükbenForrás: 123rf.com

Mellékhatások, bizalmatlanság és még egy ok

A kutatás azt is vizsgálta, hogy akik a nem mellett döntöttek, miért tették. Sok oltatlan ember abban a tévhitben él, hogy ez egy személyes választás, és azért döntöttek így, mert aggódnak a lehetséges mellékhatások miatt. Mások úgy vélték, hogy egészségesek, nincs szükségük oltásra, míg a harmadik csoport bizalmatlannak nyilvánult az oltásokkal szemben.

Összességében az oltottak 61 százaléka mondta azt, hogy „nagyon magabiztosnak" érzi magát az oltási döntése mellett. Ami viszont érdekes, hogy körülbelül 33 százalék érzi ugyanezt a magabiztosságot az oltás elmaradása kapcsán. 

A koronavírus ellen beoltott anyák anyateje antitesteket tartalmaz

Egy friss kutatás szerint a Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól. Elolvasom!

A felmérés más okokat is talált a barátságok felbomlására, függetlenül attól, hogy az embereket oltották-e vagy sem. Körülbelül 16 százalék a különböző politikai nézetek miatt szakította meg a barátságát az elmúlt egy évben.