Hamarosan az 5-11 éves gyerekeket is olthatják

A Pfizer és a BioNTech közösen jelentette be a nagy hírt, hogy a klinikai vizsgálatok alapján a vakcinájuk az 5 és 11 év közötti gyerekeknél is biztonságos. Sőt, kiemelkedő antitestválaszt vált ki a szervezetükben, így hamarosan ennek a korosztálynak is elérhető lesz a koronavírus elleni oltás.

A vizsgálatban a gyerekek 21 napos eltéréssel kaptak két 10 mikrogrammos dózist az oltóanyagból, amely a harmada annak, amit a 12 év felettiek esetében alkalmaztak. Ezek az első ilyen eredmények ebben a korcsoportban, az adatokat egyelőre még nem is tették közzé, de a közlemény szerint minél előbb szeretnék a szabályozó szervek elé tárni a kutatási eredményeket.

Hamarosan a 5-11 éves gyermekek számára is engedélyezett lesz a Pfizer vakcinájaForrás: 123rf.com

Heteken belül engedélyezhetik a vakcinát

A Pfizer közleménye szerint hamarosan – még a tél kezdete előtt – benyújták az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalnak (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) az engedélykérést, így remélhetőleg heteken belül zöld lámpát kaphatnak a vakcinák a fiatalabb gyermekek számára is.

A Pfizer elnöke elmondta, alig várják, hogy kiterjeszthessék a vakcina által nyújtott védelmet erre a korcsoportra is, hiszen egyre jobban terjed a delta variáns, amely a gyerekekre is komoly veszélyt jelenthet.

Már hat hónapos kórtól folynak a vizsgálatok

A Pfizer kijelentette azt is, hogy a 2-5 év közötti, illetve a hat hónapostól kétévesig terjedő gyerekek vizsgálatára vonatkozó adatok is még az idén elérhetőek lesznek.

„Július óta a Covid-19 gyermekgyógyászati megbetegedései körülbelül 240 százalékkal nőttek az Egyesült Államokban, alátámasztva ezzel a közegészségügyi oltási igényt. Ezek a kísérleti eredmények erős alapot nyújtanak ahhoz, hogy oltóanyagunk engedélyezését kérhessük 5–11 éves gyermekek számára" - mondta Albert Bourla, a Pfizer elnöke és vezérigazgatója.

Ha a Pfizer/BioNTech Covid-19 vakcinája az 5-11 éves gyermekek számára is engedélyezett lesz, akkor több mint 28 millió ember jogosult oltásra a Covid-19 ellen – derül ki az amerikai népszámlálási hivatal CNN elemzéséből.

Aggodalomra ad okot, hogy terjed a mű variáns
A koronavírus mű nevű változatát először januárban, Kolumbiában azonosították, és a dél-amerikai térségen kívül Európában is jegyeztek fel ilyen koronavírus-fertőzéses eseteket. Elolvasom!

Az FDA azt ígérte, hogy amint megkapják az adatokat, azonnal meg is kezdik az engedélyeztetési procedúrát, hogy a még fiatalabb korosztály is nagyobb biztonságban legyen.