Kevesebb só, egészségesebb élet

A magas sófogyasztás a fejlett országokban mindenhol jelentős probléma, hiszen tudjuk, hogy a túlzott sóbevitel növeli a magasvérnyomás-betegség kialakulásának rizikóját. Az ajánlott napi sófogyasztás a WHO ajánlása szerint mindössze 5 gramm lenne naponta, azonban sajnos ennek sokszorosát fogyasztjuk el általánosságban, hiszen a sófogyasztásba nemcsak az tartozik bele, hogy megsózzuk az ételt elkészítéskor vagy fogyasztáskor, hanem bele kell számítani az élelmiszerek sótartalmát is. Magyarországon a kenyér például kifejezetten sok sót tartalmaz.

A The New England Journal of Medicine 2021. szeptemberi számában a csökkentett nátrium-kloridot tartalmazó só érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, és ennek eredményeit mutatták be. A vizsgálatban az étkezéshez használt só csak 75 százalékban tartalmazott Nátrium-kloridot, a maradék 25 százalékot pedig Kálium-kloriddal helyettesítették.

Már az ételek elkészítésénél különösen figyeljünk a sómennyiségre.Forrás: 123rf.com

A vizsgálatot igen nagyszámú beteg bevonásával végezték el, összesen 21 ezer páciens vett részt, a beválasztási kritériumoknak megfelelően pedig vagy szerepelt a kórtörténetükben stroke, vagy 60 évnél idősebbek voltak és a vérnyomásuk nem volt megfelelően beállítva.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kálium kiegészítéssel végzett sópótlás csökkenti a stroke rizikóját, és csökkenti a vérnyomást is. A szív-, és érrendszeri megbetegedések, illetve a halálozás mutatója szintén a káliummal helyettesített sókészítményt kapók esetében adott jobb eredményt.  

Az eljárás biztonságosságát is vizsgálták, de nem találtak gyakrabban magas káliumszintet a káliummal helyettesített sókészítmények esetében. A vizsgálatot több, mint 4 éven keresztül végezték és megközelítőleg egyenlő arányban vettek részt a vizsgálatban férfiak és nők.

Túlzott sófogyasztás napi 5 gramm fölött, szigorít a WHO

Túlzott sófogyasztásra hívja fel a figyelmet ismét az Egészségügyi Viálgszervezet (WHO). A legtöbb ember a WHO által ajánlott napi 5 gramm só dupláját fogyasztja, ezzel növelve a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát. Ezekben a betegségekben évente mintegy 3 millió embert hal meg.

Elolvasom.

 A WHO 2019-es adatai szerint a világban az első számú vezető halálok a koszorúérbetegség, ezt követi a stroke és harmadik helyen az alsó légúti fertőző betegségek állnak. Így tehát minden olyan lehetőséget érdemes megragadni, amely csökkenti ezek kialakulásának rizikóját.

Fontos megjegyezni, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktorai:

Az ételek fogyasztásakor is tartózkodjunk a túlzott sóhasználattól, de nem ez a legfőbb gondForrás: 123rf.com

Így tehát itt is elmondható, hogy

egészéges életmóddal igen sokat tehetünk a hosszú, jó minőségű életért.  

 

Szívbarát étrend

A kifejezetten szívbarát ételeket néhány éve megkülönböztető jelzéssel is ellátják, vannak azonban olyan "jelöletlen" élelmiszerek, amelyek fogyasztásával rengeteget tehetünk szívünk egészségéért.Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A gyümölcsök közül a narancs, a gránátalma és az áfonya szívvédő tulajdonságára derült fény az eddigi kutatások során, a görögdinnye pedig aminosav-tartalma révén kifejezetten vérnyomáscsökkentő hatású.

Elolvasom.