Hatással lehetnek a vakcinák a menstruációs ciklusra

A koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatoknak tartalmazniuk kell a nők menstruációs ciklusaira gyakorolt esetleges hatásokat is, már csak azért is, mert nagyon sok nő aggódik az esetleges problémák miatt.

Dr. Victoria Male, a londoni Imperial College reproduktív szakembere a BMJ című szaklapban közölt tanulmánya szerint arra is van bizonyíték, hogy az oltások és a vírusfertőzések által kiváltott immunválasz ideiglenesen befolyásolhatja a menstruációs ciklusokat, ezért fontos ezeknek a hatásoknak a kivizsgálása.

A menstruációs ciklusra is hatással lehetnek a vakcinákForrás: 123rf.com

Sok nő tervez a ciklusa alapján

Sok fiatal nő aggódik azon, hogy a Covid-19 vakcinák károsíthatják a jövőbeli terhesség esélyeit. Ha nem vizsgáljuk meg alaposan ezt a helyzetet, hogy a vakcinázás utáni menstruációs változások mit is jelentnek, akkor valószínűleg a félelem megmarad, és talán feleslegesen - tette hozzá a Dr. Victoria Male.

Ha megerősítik az oltás és a menstruációs változások közötti kapcsolatot, akkor ezek az információk lehetővé teszik az emberek számára, hogy megtervezzék az esetlegesen megváltozott ciklusokat. A megbízható információk különösen fontosak azok számára, akik ebből számolják ki a terhességet vagy épp a terhesség elkerülését – idézte a szakembert a CNN.

A menstruációs ciklusra számos tényező lehet hatással

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) a múlt hónapban közölte, 1,67 millió dollárt költ arra, hogy öt kutatócsoportot segítsen tanulmányozni a Covid-19 elleni vakcinák menstruációra gyakorolt lehetséges hatásait.

A vakcinák kiváltotta immunválasz befolyásolhatja az immunsejtek és a méh jelzései közötti kölcsönhatástForrás: 123rf.com

A NIH közleménye arra is kitért: az eddigi adatok alapján azt már tudják, hogy a vakcinák kiváltotta immunválasz befolyásolhatja az immunsejtek és a méh jelzései közötti kölcsönhatást, ami a menstruációs ciklus átmeneti zavaraihoz vezethet. Ám ennek hátterében számos egyéb tényező is állhat. Ilyen a pandémiával kapcsolatos stressz, a stressz okozta életmódbeli és pszichés változások, problémák, sőt, maga a SARS-CoV-2 vírusfertőzés is.

Kiderült a Pfizer vakcina hatékonysága a terhes nőknél
78 százalékos hatékonysággal csökkentette a koronavírus-fertőzés esélyét a Pfizer és BioNTech által kifejlesztett mRNS-vakcina a terhes nők esetében – derült ki egy friss kutatásból. Elolvasom!

Male szerint az eddigi információk arra utalnak, hogy a normál ciklushoz képest észlelt eltérések átmenetiek és ártalmatlanok. Szakemberek szerint nincs bizonyíték arra, hogy ezek az ideiglenes változások bármilyen hatással lennének a nők jövőbeli termékenységére vagy gyermekvállalási képességére. Ugyanakkor fontos, hogy az oltást mindenki – akár terhes, akár nem, akár csak tervezi a várandósságot – megkapja, mert ez biztosítja a legjobb védelmet a koronavírus ellen.