A J&J egydózisú oltása sokkal hatékonyabban védhet két dózisban

A Johnson&Johnson a napokban bejelentette, hogy a Covid-19 elleni védőoltásának hatékonysága 94 százalékra emelkedett, akkor, ha két hónap elteltével beadták az ismétlőoltást.

A vállalat most „bizonyítékokat gyűjtött össze arra vonatkozóan, hogy az emlékeztető oltás tovább fokozza a védelmet a Covid-19 ellen" – idézte dr. Paul Stoffels, a J&J tudományos főigazgatójának szavait a Reuters.

Hamarosan hivatalos döntés lesz a harmadik oltásrólForrás: 123rf.com

Az emlékeztető oltás megnövelte az antitestek számát

A J&J szerint az első dózis után két hónappal adott emlékeztető oltás négy-hatszorosára növelte az antitestek számát. A cég bejelentése szerint a Covid-19 elleni vakcinájának – melyet itthon a Janssen néven ismerünk – hatékonysága 94 százalékosra emelkedett az Egyesült Államokban. Ez jelentős hatékonyság-javulást jelent az amúgy egydózisú vakcinaként alkalmazott készítmény esetében, ahol eredeti, 70 százalék körüli eredményről beszéltek eddig.

A mellékhatások hasonlóak voltak

A klinikai 3-as fázisú kísérletben összesen 30 ezer résztvevővel tesztelték a második dózis hatásosságát, úgy, hogy azt 56 nappal az első oltást követően adták be. Az adatok szerint az oltás így 94 százalékos hatékonysággal volt képest megelőzni az enyhe és súlyos lefolyású eseteket.

Az oltóanyagok hatékonysága javulni fog a variánsokkal szembenForrás: 123rf.com

A kétdózisú mellékhatások hasonlóak voltak az egyszeri dózisú oltóanyaggal végzett vizsgálatok során tapasztaltakhoz. Az adatok még nincsenek szakértői felülvizsgálat alatt, de a következő hónapokban ismertetik azokat. A vizsgálat kiemelten fontos volt, mert egydózisú oltóanyagként szerettek volna valamilyen bizonyítékot felmutatni arra, hogy a vakcina önállóan és emlékeztető oltásként is megállja a helyét.

Hamarosan hivatalos döntés lesz a harmadik oltásról

Eddig csak a Pfizer Inc/BioNTech nyújtott be elegendő adatot az amerikai szabályozó hatóságok számára annak érdekében, hogy szükséges a harmadik oltás beadása. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) október elején dönthet arról, hogy jóváhagyják-e a Pfizer/BioNTech harmadik adagját, amelyet fél évvel az első két oltás után kellene beadni.

Barátságok értek véget az oltási véleménykülönbségek miatt
Egy friss felmérés szerint az elmúlt egy évben körülbelül minden hetedik amerikai embernek véget ért legalább egy barátsága a koronavírus-oltásból fakadó véleménykülönbség miatt. Elolvasom!

A Moderna várhatóan szintén ebben a hónapban nyújt be adatokat az EMA-nak az emlékeztető oltásáról. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szeptember elején kiadott és az EMA által újra közzétett véleményében azt közölte, hogy nincs szükség azonnali emlékeztető oltások beadására a teljes lakosság körében. Sok uniós ország azonban mégis máshogy döntött, és már ad emlékeztető oltást.