A maszk és a szellőztetés is hasznos a vírusvariánsokkal szemben

Egy új tanulmány megállapította, hogy a légzés közben távozó aeroszolokban sokkal nagyobb mennyiségben fordul elő a Covid-19 vírus, mint a nyálban vagy az orrváladékban. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus úgy mutálódik, hogy azok erőteljesebben képesek terjedni a levegőben.

A Marylandi Egyetem kutatása az alfa variánssal fertőzött személyeket vizsgálták, hogy a kilégzett levegőjük mennyivel több veszélyt rejt, mint a szájból vagy az orrból jövő váladék.

A mutánsok ellen hasznos a maszk és a szellőztetés isForrás: 123rf.com

A tanulmány szerint 43–100-szor több vírust juttattak ezek a személyek a levegőbe, mint az eredeti vírustörzsekkel fertőzött emberek – írja a MedicalXpress. Az „eredeti vírustörzs" alatt a kínai vadvírust értik, mert ehhez képest alakultak ki a mutáns vírustörzsek, amelyeket ma már alfa, delta vagy éppen néven ismerünk.

A mutánsok ellen hasznos a maszk és a szellőztetés is

A kutatók azt is megállapították, hogy a maszkok körülbelül a felére csökkentették a fertőzött emberek körül a levegőbe jutó vírus mennyiségét, vagyis akin akár sebészi, akár szövet maszk van, az jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Legutóbbi tanulmányunk további bizonyítékokat szolgáltat a levegőben történő terjedés fontosságára. Tudjuk, hogy a most keringő delta variáns még fertőzőbb, mint az alfa változat. Kutatásaink azt is megmutatták, hogy a változatok egyre gyorsabban haladnak a levegőben, ezért a szellőztetésre sokkal jobban oda kell figyelni, ahogyan arra is, hogy szorosan illeszkedő maszkokat viseljünk– mondta dr. Don Milton, a Marylandi Egyetem professzora.

A maszk megakadályozza, hogy másokra lélegezzük a vírustForrás: 123rf.com

Bizonyított, hogy védenek a maszkok

A kutatás vezetője, Jianyu Lai arra a kérdésre, hogy az arcmaszkok gátolják-e a vírus terjedését, egyértelmű „Igen!" választ adott. Bár teljesen ezek sem tudják megakadályozni a fertőző vírus levegőbe jutását, de körülbelül 50 százalékkal kevesebb mennyiség jut a levegőbe, akkor, ha a fertőzött személy maszkot visel.

A nőknél tovább tarthat a long-Covid állapot
A Covid-19-et átvészelő, de kórházi kezelésre szoruló betegek közel felénél még 1 év után is legalább egy, hosszasan fennálló tünetet lehetett észlelni. A leggyakoribb panasz a fáradtság és az izomgyengeség volt... Elolvasom!

Dr. Jennifer German, a tanulmány társszerzője elmondta: a maszk használata csökkenti annak esélyét, hogy másokra lélegezzük a vírust, de az óvintézkedések nem merülnek ki a maszkhasználatban. Gyakori szellőztetést és UV-levegőtisztítást is érdemes alkalmazni azokon a kritikus helyszíneken, ahol egyszerre sokan tartózkodnak beltéren.