A Moderna vezérigazgatója szerint hamarosan elfelejthetjük a járványt

A Moderna vezérigazgatója bizakodó a koronavírus-járvány legyőzésével kapcsolatban. Stéphane Bancel úgy véli, 2022 közepére már mindenkit be lehet oltani világszerte. Sőt, a szakember szerint 2022 második felében már a járvány előtti életünket élhetjük.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója szerint, ha más vakcinafejlesztők elmúlt fél évben mutatott gyártásikapacitás-bővüléséből indulunk ki, akkor 2022 közepére elég oltásnak kell rendelkezésre állnia, hogy világszerte mindenkit be lehessen oltani. És ebbe már az emlékeztető oltások is beletartoznak – nyilatkozta a német Neue Zürcher Zeitung című lapnak.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatójaForrás: AFP/Eric Piermont

Az oltatlanok a kórházba kerülést kockáztatják meg

A vezérigazgató szerint azok, akik nem oltatják be magukat, a súlyos megbetegedés kockázatát vállalják, de nem biztos, hogy jelen helyzetben megéri kockáztatni.

Ha mindenki beoltatná magát, akkor jó télre számíthatnánk. Ha ezt valaki mégsem teszi meg, a betegséget és a kórházba kerülést kockáztatja. Nem szabad elfelejteni, hogy influenzában is tízezrek halnak meg minden évben Európában és az Egyesült Államokban is.

A harmadik oltást mindenki saját maga mérlegelje

Bancel az interjúban a harmadik oltásra is kitért, szerinte ennek beadatását mindenkinek magának kell mérlegelnie. A szülei, illetve lánya példáját hozta fel. Előbbiek 72 és 84 évesek, nekik biztosan kell emlékeztető oltás, de a 19 éves lánya enélkül is átvészeli a telet (jelen állás szerint), ha meg is betegszik, csak enyhébben.

Az oltás életet menthetForrás: AFP/Angela Weiss

A Modernánál egyébként már dolgoznak egy hagyományos influenza és Covid-19 elleni, kombinált oltáson is, ami a tervek szerint 2023-ban lesz kész.

Van-e káros hatása az oltásnak?

A kérdés, ami sokakat foglalkoztat: van-e, vagy lesz-e káros hatása a védőoltásnak? Bancel erre is közérthető választ adott: A beinjekciózott molekulák fele négy órán belül lebomlik a szervezetben, a maradék pedig 48 órával később. Már évekkel ezelőtt megállapították független és ellenőrzött tanulmányok, hogy az mRNS-ünkből semmi nem kerül be a DNS-nukleotidba, ami hosszabb távon káros lehetne.

A korábbi koronavírus-fertőzés nem nyújt elég védelmet
Új kutatások azt mutatják, hogy a korábbi Covid-19 fertőzés önmagában nem garantálja a koronavírus elleni antitestek magas szintjét, ahogyan az sem elég, ha a kétdózisú oltások közül csak az első adagot veszi fel valaki. Elolvasom!

A Moderna vezérigazgató szerint rövidesen az 5–11 éves korosztályt is olthatják, majd ezután a további lépés már a féléves kortól adható vakcinák lesz. Bancel egyébként is optimista, szerinte egy éven belül már a járvány előtti életünket élhetjük.