Döntött az Európai Gyógyszerügynökség az emlékeztető oltásokról

Megszületett a döntés az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) részéről a harmadik oltásról. Ennek értelmében a legyengült immunrendszerű embereknek meg kell kapniuk a Covid-19 elleni vakcina harmadik adagját is a Pfizer-BioNTech-től vagy a Modernától, de a tagállamokra bízták annak eldöntését, hogy a szélesebb lakosságnak szükséges-e az emlékeztető oltás.

A régóta várt útmutatás azután jött, hogy több EU-tagállam megelőzte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntését, és saját emlékeztető kampányokat indított be – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

A harmadik oltást legalább a második oltást követő 28 napra kell beadniForrás: 123rf.com

Ezzel az Egyesült Államok, Izrael és Nagy-Britannia után az EU is jóváhagyta az emlékeztető oltások beadását a Pfizer és a Moderna vakcináival.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékeztető oltást javasol a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty, valamint a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából– közölte a gyógyszerügynökség.

Mikor kell harmadik oltás?

A hivatalos ajánlás szerint a harmadik oltást legalább a második oltást követő 28 napra kell beadni a nagyon legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek. Az emlékeztető oltásokat a normál immunrendszerrel bíró felnőttek esetében is meg lehet fontolni, de számukra elég azt csak akkor beadni, ha a második oltás után eltelt 6 hónap. Ennek megítélését a tagországok egyedi döntésére bízza.

Antonella Viola, az olasz Padovai Egyetem immunológiai professzora elmondta, hogy az mRNS-vakcinákból származó szívgyulladás kockázata bár ritka, de figyelembe kell venni. Szerinte a fiataloknál és az egészségeseknél nem szükséges megismételni az oltást. Az általunk használt vakcinák nagyon hatékonyan védenek mindenkit a súlyosabb szövődményektől is– tette hozzá a professzor.

Az Európai Gyógyszerügynökség emlékeztető oltást javasolForrás: 123rf.com

A WHO bírálatot fogalmazott meg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bírálta a gazdag országokat, amiért felhalmozták a Covid-19 oltóanyagokat, miközben a szegényebb országok küzdenek az első adagok beadásával.

A Moderna vezérigazgatója szerint hamarosan elfelejthetjük a járványt
A Moderna vezérigazgatója bizakodó a koronavírus-járvány legyőzésével kapcsolatban. Stéphane Bancel úgy véli, 2022 közepére már mindenkit be lehet oltani világszerte. Elolvasom!

Az EMA eddig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját javasolta használatra, amit az Európai Bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.