Még mindig van mit tenni a lányokért

Ma van a Lánygyermekek Nemzetközi Világnapja: bár életük sok területén, köztük egészségükkel kapcsolatosan is nagyon sokat javult helyzetük az elmúlt évtizedekben, még mindig akadnak olyan szegmensek, amelyeken jobban kell egyenlő esélyeikre figyelnünk.

Tartozom egy vallomással: amíg meg nem született meg első gyermekem, a lányom, október 11. jelentősége nem bontakozott ki előttem igazán. Most már öt éve ő az első, aki eszembe jut ezen a napon, és a világot figyelve évről évre biztosabb vagyok abban, hogy hiába sokkal jobb ma a lányok és a nők helyzete, mint évtizedekkel ezelőtt volt, még mindig bőven van mit tenni azért, hogy egy lánygyermek életkilátásai ugyanolyanok lehessenek, mint egy fiúgyermeké. Mert hiába áhítottuk mi, magyarok egy nő, Karikó Katalin Nobel-díját, ha közben Afganisztánban újra lányok milliói esnek ki az oktatásból, lesznek potenciálisan analfabéták és kiszolgáltatottak.

Máig rengeteg a gyermekházasság

Európaiként könnyű félvállról venni egy ilyen világnapot, érdemes ugyanakkor az UNICEF adatai mentén újragondolnunk álláspontunkat. Évente 12 millió lányt adnak kiskorúként férjhez még mindig világszerte: aki gyermekként lesz feleség, jó eséllyel nem folytatja tanulmányait sem. A világon 130 millió 16-17 éves lány nem jár egyáltalán iskolába, a 15–19 éves lányok negyede pedig sem nem tanul, sem nem dolgozik. Fiúk esetében ez az arány jóval alacsonyabb, tizedükre jellemző.

Nem mindenhol valósul meg az egyenjogúságForrás: 123rf.com

Ugyanebben a 15–19 év közti korosztályban 15 millió azoknak a lányoknak a száma, akik eddigi életük során már nemi erőszak áldozataivá váltak. A 10–19 éves korosztályban a friss HIV-fertőzöttek 74 százaléka, azaz majdnem háromnegyed nő. 1,1 milliárd lánygyermek él a világon, és bár esélyeik egyre jobbak, közel sem mondhatjuk azt, hogy nincs mit tenni már értük.

Sokszor veszélyben van az egészségük is

Észak-Amerikától eltekintve minden kontinensen magasabb az alultáplált lányok száma, mint a fiúké, és a vérszegénység is számtalan menstruáló tinédzsert érint. Bár szerencsére a 15–19 évesek körében az elmúlt 25 évben csökkent a gyermekszülések száma – ezer lányra jutó 60 szülésről 44-re –, a korosztályon belül globálisan még mindig a terhességből fakadó halálokok a vezetők: a fiatal anyák elvéreznek, vérmérgezést kapnak vagy forszírozott szülésük áldozataivá válnak. A terhesség ráadásul ebben az életkorban még akkor is óriási stigma lesz, ha egyébként egészségileg minden rendben a gyermekkel és az anyával is.

A szexuális úton terjedő betegségek sem kímélik őket: 970 ezer HIV-fertőzött 15–19 éves lány él a világon. A női körülmetélés még mindig élő, barbár gyakorlatáról pedig még nem is beszéltünk: 31 országban gyakorlat még mindig a módszer, mely ellen világszerte küzdenek, de a koronavírus-járvány ront a helyzeten: az ENSZ attól tart, 2030-ig kétmillió esetre derül fény, amely elkerülhető lett volna, ha nincs a járvány okozta elszigetelődés.

Szükség van igazi példaképekre

Az olyan példaképek, mint az Oxfordi Egyetem kutatója, Sarah Gilbert minden lányt motiválhatnaknak.

Elolvasom

Nem csak távoli világok problémája

Hogy nekünk mindezzel mi a dolgunk itt, Európa közepén? A pandémia kapcsán halljuk most gyakran: egyikünk sincsen biztonságban addig, míg mind biztonságban nem vagyunk, és ez lányainkkal is így van. Akkor nyugodhatunk majd meg igazán, ha tudjuk, bármerre is veti őket a sors, nem lesznek veszélyben, mert a lányok Afrikától Ausztráliáig mindenhol jól vannak.