A jövőnk kéznél van - ma van a kézmosás világnapja

2008 óta minden év október 15-én emberek milliói kapják fel a fejüket arra, hogy ma van a kézmosás világnapja. Az UNICEF ezzel a kezdeményezéssel szeretné ösztönözni az embereket a higiéniai szabályok betartására, és hívja fel a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára.

Az idei kézmosás világnap témája: „A jövőnk kéznél van - lépjünk előre együtt". A Covid-19 világjárvány továbbra is a kézhigiénia kulcsfontosságú szerepére irányítja a figyelmet, mely egyéb betegségek megelőzésében is elsődleges jelentőséggel bír.

A Covid-19 világjárvány ráirányítja a figyelmet a kézhigiénia fontosságáraForrás: 123rf.com

A globalhandwashing.org tájékoztatása szerint az idei téma a cselekvésre való felszólítás, hogy levonjuk a világjárvány tanulságait, és hogy egyszer és mindenkorra megtanuljuk a kézhigiénia fontosságát.

Talán mindenki emlékszék még, hogy 2020 elején mindenhonnan a helyes kézmosás technikája „jött szembe". A vicces képek (mémek) is ellepték az internetet, hogy bár már robotok dolgoznak helyettünk, turistákat küldünk a világűrbe, de a kezünket nem tudjuk helyesen megmosni. Mert bizony, nem elég, ha csak odatartjuk a kezünket a csap alá, és épp rámegy némi szappan, egy kis víz. Ettől egy vírus vagy baktérium sem pusztul el.

120 millió gyerek, akik végre kezet moshattak

A fejlődő országokban évente több mint ezer 5 év alatti gyermek hal meg olyan fertőzésben, amit a víz és az alapvető higiénia hiánya okoz. Az oktatási és felvilágosító programok mellett a Global Handwashing Day kampánynak köszönhetően 70 országban 120 millió olyan iskolás gyermek moshatott már kezet szappannal, akik számára ez nem mindennapos dolog. Csak a tavalyi évben a globális kézmosási nap több mint 1 milliárd embert ért el a kézmosás fontosságának üzenetével.

Kézmosás szappannal! Miért is fontos?Forrás: 123rf.com

A szappannal való kézmosással olyan betegségek kerülhetőek el, mint a hasmenés, a különféle légzőszervi megbetegedések vagy akár az influenza és a koronavírus. Az alapos kézmosás megakadályozza, hogy a kézről az ilyen betegségeket okozó vírusok a a szembe, orrba vagy a szájba kerüljenek.

Amikor mindenképpen moss kezet!

Van néhány olyan tevékenység, amelyek alkalmával kötelező a kézmosás, ezt próbáld mindig betartani.

  • evés előtt
  • WC használata előtt és után
  • beteglátogatás előtt és után
  • tüsszentés után
  • állatsimogatás után
  • mindig, amikor valahonnan hazaérsz

Hogy ne csak tedd, de helyesen tedd, amit kell, a Gyógyzóna videót készített a helyes kézmosásról.

A helyes kézmosás lépései

1. Nedvesítsd meg a kezedet meleg vízzel!
2. Tegyél szappant a kezedre!
3. Dörzsöld át a kezedet minimum 20 másodpercig, de ne feledkezz meg a kézfejről, a csuklóról és az ujjak közéről se!
4. Bő vízzel öblítsd le a kezedet!
5. Tiszta, száraz törülközővel, papírtörlővel vagy kézszárítóval szárítsd meg teljesen!

Náthává enyhülhet a történelem egyik legpusztítóbb vírusa, a Covid
A legtöbb jel arra mutat, hogy a spanyolnáthához hasonlóan a koronavírus sem tűnik el teljesen a Földről, de a tudósok abban bíznak, hogy idővel közepes szezonális probléma lesz belőle. Elolvasom!

Ha a közelben nem találsz mosdót, amikor szükséged lenne rá, használj alkoholos kézfertőtlenítőt – hordj magadnál mindig egy kis flakonnal. A kézmosás világnapja lehetőséget kínál arra, hogy mindenki megtapasztalja a kézhigiénia fontosságát.