Szeresd a szemed! Ma van a látás világnapja

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökén. A világnap célja, mely idén október 14-ére esik, hogy felhívja a figyelmet, hogy a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható lenne.

A látás világnapjára szükség van, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy világszerte több mint egymilliárd ember nem fér hozzá a szemészeti szolgáltatásokhoz – akár egy szemüveghez sem –, miközben közeli vagy távoli látáskárosodása van. Ez minden korosztályt érint, az 50 év felettieket viszont fokozottabban.

A #LoveYourEyes célja,hogy mindenki tisztában legyen saját szeme egészségévelForrás: 123rf.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a vakság megelőzésére alakult nemzetközi ügynökség (IAPB) tájékoztatása szerint az idei látás világnap témája a „Szeresd a szemed!". A #LoveYourEyes célja pont az, hogy mindenki tisztában legyen saját szeme egészségével, és ha lehetősége van rá, végeztessen el egy látásvizsgálatot, vagy ajánlja ennek lehetőségét másoknak.

A látás világnapján a vakság is téma

Globális felmérések szerint a lakosság több mint 50 százalékának szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben Magyarországon közel 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól – írta a Magyar Szemorvos Társaság tájékoztatása alapján az MTI.

A vakság vezető oka világszerte a szürkehályog, amely egy tizenöt perces műtéttel gyógyítható lenne, ha időben felismerik. Ám, nem árt tudni, hogy a látásvizsgálat során nemcsak a szembetegségekre derülhet fény, hanem olyan társbetegségek is felfedezhetőek, mint a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek. A gyakori fejfájás és a rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

A lakosság több mint 50 százalékának szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióraForrás: 123rf.com

Megelőzhető lenne a vakság kialakulása

Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása – írta a Magyar Szemorvos Társaság. A vakság Magyarországon elsősorban az idősebbeket érinti és vezető okai a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz.

A Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség (IAPB) 2020-as adatai szerint 2,6 milliárd ember rövidlátó, közülük 312 millió 19 év alatti gyermek. De emberek milliói élnek olyan szemproblémákkal, melyek fokozzák a látásvesztés kockázatát:

  • 196 millió ember él életkorral összefüggő makuladegenerációval
  • 146 millió ember él cukorbeteg retinopatiával
  • 76 millió ember él zöldhályoggal
  • 2,5 millió ember él trachoma fertőzés miatti szemfelszín hegesedéssel
  • 277 millió ember él magas fokú rövidlátással

Divatos kiegészítő lehet a szemüveg

Ezek az adatok is arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad félvállról venni a látásunkat, illetve annak problémáit. Napjaink egyik leggyakoribb szemészeti problémája, hogy nő a rövidlátás előfordulása a lakosság köreiben, aminek bizony a legsúlyosabb formájában látásromláshoz, vaksághoz vezethet.

A hagyományos terápiával nem beállítható magasvérnyomás kezelése
A magasvérnyomás betegség előfordulása 35–40 százalékra tehető a fejlett országokban, így kiemelkedő fontosságú minél több embernél kezelni. Elolvasom!

A rövidlátás kialakulása viszont sokszor megelőzhető. Ebben segít a több szabadidős program, a természetes fények használata vagy a kevesebb telefon, tablet, laptop stb. nézegetése. Sőt, ma már a szemüvegtől sem kell tartani, hiszen ma már jóval több, mint egy egyszerű látásjavító eszköz. Megjelenésünk része lehet, mint egy divatos kiegészítő, ami nem csak feldobja a külsőnket, hanem még hasznos segítséget is nyújt.