Közeledik az influenzaszezon, mi lesz a Coviddal?

A tavalyi influenzaszezon gyakorlatilag elmaradt, idén viszont súlyosabb lehet a vártnál. Az egészségügyi szakemberek arra kérik az embereket, hogy most vegyék fel az influenza elleni oltást, ezzel megakadályozva, hogy a Covid-19 és más vírusok miatt túlterhelődjenek a kórházak.

Közismerten nehéz megjósolni, hogy mi fog történni bármelyik influenzaszezonban. Szakértők szerint azonban az idei különösen nehézzé teheti a telünket – írta a NBC News, több tanulmányra hivatkozva.

A tavalyi influenzaszezon gyakorlatilag elmaradt, idén viszont súlyosabb lehet a vártnálForrás: 123rf.com

A legrosszabb forgatókönyv ellen szükséges az oltás

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok adatai szerint évente átlagosan körülbelül 200 000 ember kerül kórházba influenzával. A Pittsburgh-i Egyetem kutatói úgy vélik, ez a szám a 2021-22-es influenzaszezonban akár a 600 ezres számot is elérheti. Ez a legrosszabb forgatókönyv, ami bekövetkezhet, ha rendkívül fertőző influenzatörzs támad az emberiségre, és ha alacsony lesz az oltási arány.

A gyerekek újra iskolába járnak, újra vannak közösségi programok, viszont enyhültek a maszkviselés szabályai és a fizikai távolságtartó intézkedések. Mivel az influenza tavaly minimális volt, az emberek nem voltak kitéve ennek a vírusnak, ami megadhatta volna számukra a megfelelő védelmet. Más szóval az influenzás esetek múlt évben tapasztalható drámai csökkenése idén drasztikusan növelheti az esetek számát– írta az amerikai portál.

Elfáradtunk a szabálykövetésben

Ráadásul arra is van esély, hogy egyszerre fertőzzön meg minket az influenza-, és koronavírus is, ennek pedig katasztrofális hatása lehet az immunrendszerünkre– mondta dr. Adrian Burrowes, a Közép-Floridai Egyetem munkatársa. Szerinte a helyzet aggasztóbb, mint egy évvel ezelőtt, mivel akkor a lakosság még szabálykövetőbb volt, mostanra viszont sokakon eluralkodott a fásultság.

Az Egyesült Államok lakosságának csaknem fele kapja meg évente az influenza elleni védőoltást, ráadásul sokan a Covid-19 ellen sincsennek beoltva. Ahhoz, hogy ne történjen még nagyobb probléma, legalább 75 százalékos átoltottságra lenne szükség.  

Az influenza tünetei nem azonosak a koronavírus okozta panaszokkalForrás: 123rf.com

Egyszerre is fertőzhet az influenza és a Covid-19

Mind a Covid-19, mind az influenza megtámadhatja a tüdőt. Együttes hatásukra tüdőgyulladás és légzési elégtelenség alakulhat ki. Szintén mindkét megbetegedés szövődményeként felléphet szeptikus sokk, szívizomgyulladás, illetve agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ha a két vírus egyszerre támadja meg a szervezetet, megnő a veszélye a felsorolt szövődményeknek és a betegségek hosszú távú károkat okozhatnak a szervezetünkben – közölte az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központjára hivatkozva a CNN.

Az orvosok szerint az is valószínűsíthető, hogy az egyik vírus gyengíti a másik kórokozó elleni immunválaszt, ami miatt az súlyosabb tünetek alakulhatnak ki. A két vírus okozta megbetegedés viszont több szempontból is különbözik. Míg az influenza tünetei általában néhány napon, vagy 1-2 héten belül enyhülnek, addig a koronavírus tüneteitől sokan akár hónapokkal később is szenvednek.

Az oltások és betegségek elkerülésére az eddigi legjobb hasonlatot dr. David Kimberlin, a Birminghami Alabamai Egyetemen fertőző betegségek osztályának igazgatója mondta. Szerint az influenza elleni védőoltások nem kiemelkedőek, de jók. Ha csatába indulok, és valaki azt mondja: „Akarsz felvenni egy páncélt a tested 50 százalékára, vagy inkább semmit sem viselsz?" mit gondolnak, mit fogok csinálni? Használjuk ki azt, amink van– tette hozzá az orvos.

Tesztelik a kombinált koronavírus és influenza oltást embereken
Egy amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat elkezdi egy kombinált, az influenzavírus és a koronavírus ellen is hatásos vakcina tesztelését az embereken. A klinikai vizsgálat egyesíti a vállalat Covid vakcináját és az influenza elleni NanoFlu oltás kombinációját. Elolvasom!

Mindkét oltás megkapható itthon

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Az influenza elleni védőoltásról a háziorvos adhat további felvilágosítást, a koronavírus elleni oltásra pedig itt lehet regisztrálni.