Idén komolyabb járványra is számíthatunk

Az influenzajárvány betörésére idén november végén, de még inkább jövő év elején, január-február környékén várható a háziorvosok szerint. Előreláthatóan – a tavalyihoz a képest – nagyobb számú megbetegedésre lehet számítani. 1.300.000 adag influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre, a három komponensű magyar oltóanyag beadását a héten meg is kezdik a háziorvosi rendelőkben.

Évek óta nem volt nagyobb volumenű influenzajárvány. Immunrendszerünk már nem emlékszik úgy a vírusra, így idén könnyen kialakulhat a fertőzés. A COVID-19 járvány miatt legyengült szervezet is könnyebben elkaphatja az őszi-téli időszakban évente jelentkező betegséget, nagyobb eséllyel kerülhetünk influenzával kórházba is – tudta meg a Gyógyzóna prof. dr. Torzsa Pétertől, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárától.

Kiemelt kockázati csoportok

Idén a kiemelt kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg térítésmentesen az oltást.

Ide tartoznak a 60 év felettiek, a krónikus betegségekben, így a légúti-, kardiovaszkuláris-, máj-, vese-, daganatos betegségben szenvedők, az immunhiányos páciensek és a cukorbetegek. Fontos, hogy az egészségügyben dolgozók is oltva legyenek, nehogy továbbadják a betegséget.

– tájékoztat Torzsa doktor. Emellett a patikában elérhető mind a három komponensű magyar, mind pedig a négy komponensű francia oltóanyag is – tette hozzá.

2021/22-ben komolyabb influenza járványra számítanak az orvosokForrás: 123rf.com

Be kell jelentkezni

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan e-mailben és telefon értesítik ki a pácienseket, bár jellemző, hogy a legtöbben maguktól jelentkeznek az oltásért a praxisban. Az oltások beadása előjegyzés alapján történik, a COVID infekciókontroll miatt arra törekszenek az orvosok, hogy ne érkezzenek egyszerre nagy tömegek a rendelőbe.

Covid és influenza oltás kombinálása

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján egyszerre is megkapható a harmadik COVID-19 elleni védőoltás és az influenza elleni védőoltás. Ha különböző időpontokban kapjuk a vakcinákat, legalább két hét teljen el a két oltás között. A tekintetben nincs különbség, hogy valaki két vagy három COVID-19 elleni védőoltást kapott már meg.

Az orvosi vélemény az, jobb, ha a páciens megkapja mindkét vírus elleni oltást, mert ha a covidot is elkapja, két vírusfertőzés mindig könnyebben okozhat súlyos szövődményeket, kórházi kezelést, mintha csak egy vírussal kell megküzdeni a szervezetnek.

– fűzte hozzá a professzor.

Az oltás mellékhatásai

Az oltást követően 2-3 hét szükséges a megfelelő védettség kialakulásához, ezért jobb mihamarabb felvenni a vakcinát az elkövetkező pár hétben – figyelmeztet a budapesti háziorvos. Az oltás enyhe mellékhatásokkal járhat, bőrpír és izomfájdalom jelentkezhet a tűszúrás környékén.

Érdemes-e beadatni?

A professzor hozzáfűzte, mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy él-e az influenza védőoltás lehetőségével. Idős-, vagy krónikus betegséggel élő emberek, immunhiányos állapotú betegek számára minden esetben javasolt az oltás. Ha valaki olyan munkakörben dolgozik, ahol jobban ki van téve a fertőzés veszélyének, vagy érzékenyebb a fertőzésekre és könnyebben alakulnak ki nála szövődmények, mindenképp mérlegeljen.

Általában annak, aki nem tudja megengedni magának, hogy az influenza miatt egy hétre kiessen a munkájából, illetve annak, aki sokat utazik külföldre a téli hónapokban, szintén érdemes elgondolkodni a lehetőségen.

Terhes kismamáknak és azoknak is javasolt az oltás, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik. A betegséggel járó magas láz okozhat vetélést, illetve sokkal könnyebben kialakulhat szövődmény, ezáltal a koraszülés kockázata is megnőhet.

Nátha, covid vagy influenza? Jó tudni, miben különböznek a tünetekForrás: 123rf.com

Nátha, covid vagy influenza?

Arra a kérdésre, hogyan lehet megkülönböztetni a három betegséget, dr. Torzsa Péter elmondta: Influenza járványról jelenleg még nem beszélhetünk, a betegség széles körű terjedése november végén vagy majd a januári-februári időszakban várható. Akinek magas láza, végtagfájdalma van, annak a covid fertőzés kizárása érdekében antigén/PCR-vizsgálatot végeznek. Amennyiben a teszteredmény negatív, influenza is okozhatta a fertőzést. PCR-vizsgálattal az influenza is kimutatható.Ebben a kórképben jellemzően hirtelen kezdődnek a panaszok, az említett magas lázon és a végtagfájdalmakon kívül száraz köhögés és erős fejfájás is jelentkezhet. Náthában a tünetek inkább lassabban súlyosbodnak, tüsszögés, orrfolyás, hőemelkedés a jellemző. Delta variánssal történő fertőzéskor leggyakrabban fejfájás, torokfájás, orrfolyás, tüsszögés, láz, szemet érintő irritáció, kipirosodás, emésztőszervi panaszok (hányinger, hányás, hasmenés) fülzúgás, fülcsengés, szédülés jelentkezhetnek.

Védekezhetünk ellene

Pár szabály betartásával – a COVID-19 vírushoz hasonlóan – hatékonyan védekezhetünk az influenza vírusfertőzés ellen is – hívja fel a figyelmet a tanszékvezető tanár:

  • Figyeljünk a megfelelő társas távolságtartásra;
  • Viseljünk maszkot tömegközlekedési eszközön;
  • Mossunk szabályosan kezet minden esetben, ha hazaérkezünk, ha élelmiszerhez nyúlunk, ha tömegközlekedési eszközön utaztunk;
  • Erősítsük immunrendszerünket D-vitaminnal. A háziorvosok által ajánlott mennyiség legalább napi 1000 NE, idős embereknek 3000 NE.

 

Mentál Morzsák: Egy csónakban ülünk
Már itt van. Elkezdtek emelkedni a számok, a sajtó is a negyedik hullám érkezéséről beszél. Az előző három hullám alapján kiderült, a túléléshez összetartás kell. Elolvasom