Megint támad egy újabb mutáns

A kutatók egy új SARS-CoV-2 változatot azonosítottak, amely a C.1.2. nevet kapta. A változat először májusban tűnt fel Dél-Afrikában, azóta hét másik országban is felbukkant már. Szakértők szerint viszont a lakosságnak nem kell pánikba esnie a C.1.2 változat miatt.

Dél-Afrikán kívül Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban és Kínában is felbukkant már a C.1.2, amely olyan mutációkat hordoz, amelyek az új koronavírus alfa, béta, gamma és delta variánsában is megtalálhatóak – számol be az új mutáns érdekességeiről a Medical News Today.

Az új mutánssal szemben is fel kell venni a harcotForrás: 123rf.com

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg négy SARS-CoV-2 variánst tart számon:

  • Alfa B.1.1.7, először 2020 szeptemberében észlelték az Egyesült Királyságban
  • Béta B.1.351, először 2020 májusában észlelték Dél -Afrikában
  • Gamma P.1, először 2020 novemberében észlelték Brazíliában
  • Delta B.1.617.2, először 2020 októberében észlelték Indiában

Nem tudni, hogy veszélyesebb lesz-e a deltánál

A C.1.2-t a WHO még nem sorolja az érdeklődésre számot tartó változatok közé, ennek ellenére dél-afrikai kutatók továbbra is fokozott figyelemmel kísérik. Az új mutációk vírusra gyakorolt hatása még nem teljesen ismert, a szakemberek aggasztónak tartják, hogy ez a variáns igen erősen mutálódott.

44 és 59 mutációnyi távolságra van a Vuhanban észlelt, eredeti SARS-CoV-2 vírustól, ami veszélyesebbé teszi, mint amilyen bármely más WHO által azonosított vírus vagy variáns
 – mondta dr. Vinod Balasubramaniam, a malajziai Monash Egyetem vezető oktatója.

Mivel a változatok csak néhány hónapja jelentek meg, a viselkedésükkel kapcsolatos ismeretek még korlátozottak. A kutatók azonban arról számoltak be, hogy a variánsok száma az elmúlt hónapokban a béta és a jelenleg domináns delta-változatokhoz hasonló ütemben nőtt. A kutatók azt is megjegyezték, hogy általában 2–4 hét késés van a mintavétel és az adatok nyilvánosságra hozatala között. Ez a mintavételi kapacitás korlátozása mellett azt jelentheti, hogy a változat gyakoribb, mint azt a jelenlegi adatok sugallják.

Az új mutációk vírusra gyakorolt hatása még nem teljesen ismertForrás: 123rf.com

Mások szerint nem kell elsietni az aggodalmaskodást

Jelenleg nincs szükség arra, hogy a nyilvánosság vagy az egészségügyi hatóságok aggódjanak a C.1.2 változat miatt. Bár szorosan figyelemmel kísérjük, még mindig csak nagyon alacsony szinten észleljük Dél-Afrikában (a vírusok kevesebb mint 3 százaléka az országban) és világszerte (más régiókban kevesebb, mint 1 százalék)

– mondta dr. Cathrine Scheepers, a tanulmány egyik szerzője a Medical News Today-nek.

Dr. Richard Stanton, az Egyesült Királyságbeli Cardiff Egyetem Fertőzés és Immunitás Osztályának vezetője szerint sem szabad túlaggódni, de érdemes rá figyelni.

Az esetek száma továbbra is meglehetősen alacsony, és nincs bizonyítékunk arra, hogy az általa hordozott mutációk veszélyesebbé tennék, mint a delta variáns.

Védenek-e a vakcinák a C.1.2 változat ellen?

Mivel a C.1.2 hasonló mutációs profillal rendelkezik, mint a béta és a delta, meglehetősen biztosak vagyunk abban, hogy a vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos kórházi kezelés és a halálesetek ellen

– mondta dr. Scheepers.

A maszk és a szellőztetés is hasznos a vírusvariánsokkal szemben
Egy új tanulmány megállapította, hogy a légzés közben távozó aeroszolokban sokkal nagyobb mennyiségben fordul elő a Covid-19 vírus, mint a nyálban vagy az orrváladékban. Elolvasom!

Dr. Paul Griffin, a Queenslandi Egyetem orvostudományi docense szerint az új változat körül még vannak viták, de az a legfontosabb, hogy továbbra is mindent megtegyünk annak érdekében, hogy csökkentsük a vírus globális terhét. 

Arra kell törekedni, hogy világszerte magas legyen a védőoltást megkapó emberek száma. Ébernek kell maradnunk az alapvető fertőzésvédelmi stratégiák tekintetében, beleértve a kézhigiéniát, a társadalmi távolságtartást, a maszkviselést, valamint a magas arányú tesztelést és a pozitív esetek elkülönítését, ahol csak lehetséges.