Vezető daganatos betegséggé vált a mellrák

Semmilyen más rákfajtából nem diagnosztizáltak annyi új esetet 2020-ban, mint mellrákból: a Mellrák Elleni Küzdelem Hónapjára, melyet minden évben októberben tartanak, nagyobb a szükség, mint valaha. A betegség korai felismerése megmentheti az életedet, ha netán érintett vagy. 

A mellrák eddig is az a daganatos megbetegedés volt, amelynek következtében a legtöbb nő veszti életét, a tavalyi évben azonban globálisan és mind a két nemet figyelembe véve abszolút vezetővé vált a különböző tumortípusok között, a tüdőráktól átvéve a dicstelen stafétát. 2,26 millió volt a száma a frissen felfedezett betegségeknek, miközben közel 685 ezren életüket is vesztették az elmúlt évben a betegség következtében. Mindez százalékokban kifejezve: az új rákos megbetegedések tíz százaléka emlődaganat, a tumorból fakadó halálozásoknak pedig hét százalékát adják a mellrákos esetek.

Hazai helyzet

Magyarországon évente 5-6 ezerre rúg az évente felfedezett esetek száma, kétezren pedig bele is halnak a betegségbe. A daganatok.hu szerint ezzel hazánkban a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegség is az emlőrák – méhnyakrákos esetből jelentősen kevesebb, 1100 van évente, az áldozatok száma pedig 4-500 között mozog. Bár alapvetően az 50–65 év közöttiek számára nagy a betegség rizikója, fiatalabbakat is érinthet. Nagyságrendileg minden tizedik-tizenkettedik nő lesz érintett élete folyamán, de akinek családjában örökletes emlődaganatos betegség fordult elő, annál nagyobb az esély. Száz mellrákos megbetegedésből öt az örökletes eset.

Október hónap a mellrák elleni küzdelemre emlékeztet minden évbenForrás: 123rf.com

A fejlődő országok esélyei rosszabbak

A mellrák áldozatainak globális eloszlása meglehetősen egyenlőtlen: a gazdagabb országokban jóval kedvezőbbek a túlélési esélyek, még ha szocioökonómiai státusztól függ is az, miközben az alacsonyabb és közepes bevételű államokban nehezebb diagnózishoz és kezeléshez jutni, így a túlélés esélyei sokkal rosszabbak. A tavalyi áldozatok közül félmillióan alacsony és közepes jövedelmű országokban hunytak el, ez közel az összes haláleset háromnegyede. Ez a helyzet nem is valószínű, hogy a közeljövőben változik, miközben a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség becslése szerint a mellrák incidenciája 2040-re harmadával nő, azaz a három milliót is elérheti az új esetek száma évente.

Fontos az önvizsgálat

Az idejében felfedezett emlőrák túlélési esélyei jobbak, mint a későn diagnosztizálté: ehhez elengedhetetlen fontossága van a rendszeres önvizsgálatnak, melyet menstruáció után kell végezni, először szemügyre véve a mell külalakját, feltett karral is, majd álló és fekvő állapotban is két ujjal áttapintva. A mell és a hónalj közti területet is meg kell vizsgálni, illetve a bimbókat finom nyomással ellenőrizni.

 

Amennyiben valaki mellében csomót talál az önellenőrzés során, haladéktalanul forduljon orvoshoz.  

Jó tudni azt is, hogy legtöbbször fájdalmatlan csomók jellemzik ezt a daganatot. Mammográfiás vizsgálaton a hazai protokoll szerint kétévente ajánlott 45 éves kor fölött részt venni, fiatalabb korban családi halmozódás esetén, egyéni mérlegelés alapján is indokolt lehet ez a típusú vizsgálat. 

A mell rekonstrukciója is fontos emlőrák után
Sokakban már közvetlenül a műtét után felmerül, miképpen nyerhetik vissza régi formájukat. Elolvasom!

Amennyiben az önvizsgálat vagy az orvosi vizsgálat során felmerül a rendellenesség gyanúja, beutalóval igénybe vehető a vizsgálat, melyet terhesség esetén nem végeznek el, de mellimplantátummal sem lehetetlen, igaz, ilyen esetben gyakran van szükség kiegészítő vizsgálatokra, MR-re vagy ultrahangra is.