Kiderült, mekkora a szívizomgyulladás kockázata a Covid-19 oltás után

Két nagy izraeli tanulmány szerint nagyon alacsony a szívizomgyulladás kialakulásának kockázata a Pfizer/BioNTech Covid-19 vakcina beadása után. A tanulmányok azt mutatják, hogy leginkább a tizenéves fiúkat és fiatal férfiakat fenyegeti a myocarditis néven ismert állapot.

Az egyik vizsgálatban több mint 5 millió ember közül, akik Pfizer/BioNTech vakcinát kaptak, 136-nál alakult ki szívizomgyulladás. A másik kutatásban, amely több mint 2,5 millió embert vizsgált, mindössze 54 myocarditis esetet azonosítottak.

Alacsony a szívizomgyulladás kockázata a koronavírus elleni oltás következtébenForrás: 123rf.com

Az esetek túlnyomó többsége enyhe lefolyású volt, és az emberek gyorsan felépülnek – számolt be róla a nature.com.

Az aggodalmak növelték az oltásellenességet

Ran Balicer, járványügyi szakember, a második tanulmány társszerzője azt reméli, hogy az eredmények segítenek enyhíteni az oltási kockázatokkal kapcsolatos aggodalmakat a fiatalabb korosztályban. A szakember szerint a szívizomgyulladással kapcsolatos aggodalmak erősítették az oltásellenes véleményeket, és befolyásolták a felnőttek és a fiatalok döntését abban, hogy beadassák-e a vakcinát. Főleg az Egyesült Királyságban, Dániában és Svédországban van sok bizonytalankodó.

A The New England Journal of Medicine-ben közzétett tanulmányban elemezték a 16 éves és idősebb izraeli lakosok adatait, akik legalább egy adag Covid-19 vakcinát kaptak a Pfizerből. A szakemberek vizsgálat alá vették minden egyes beteg kórképét, laboratóriumi eredményeit, röntgen- és CT-képeit, valamint kezelésüket a betegség kezdetétől egészen a kórház elhagyását követő mintegy 12. hétig. A kutatók 136 myocarditis esetet azonosítottak a Pfizer vakcina beadását követő egy hónapon belül. Ezek 95 százaléka enyhe volt, de egy ember meghalt.

Egy másik kutatás a szívizomgyulladással kórházba kerültek adatainak elemzéséből azt mutatta ki, hogy az oltottaknak némileg több esélyük volt megkapni ezt a betegséget, mint az oltatlanoknak és körükben is – elsősorban – a fiatal férfiaknál alakult ki, a második dózisa után.

További vizsgálatokra lesz szükségForrás: 123rf.com

Más tanulmányokkal összhangban volt az eredmény

Fiona Russell, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem gyermekorvosa és fertőző betegségek epidemiológusa szerint az eredmények „szinkronban vannak a korábban látottakkal". Bár az tény, hogy Izraelben a fiatal férfiaknál megfigyelt kockázat valamivel nagyobb, mint az Egyesült Államokban, ez annak tudható be, hogy az izraeli tanulmányok több aktív megbetegedést követtek.

Döntött az Európai Gyógyszerügynökség az emlékeztető oltásokról
A régóta várt útmutatás azután jött, hogy több EU-tagállam megelőzte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntését, és saját emlékeztető kampányokat indított be. Elolvasom!

További adatokra van szükség

Egy texasi kardiológus szerint viszont több adatra van szükség ahhoz, hogy össze lehessen hasonlítani a myocarditis kockázatait a 12 év alatti oltott és nem oltott emberek között. Lehetséges ugyanis, hogy a szívizomgyulladásnak fokozott kockázata van a pubertás és serdülőkorban.A szívizomgyulladás kialakulásának mechanizmusát még nem vizsgálták részletesen, de a korábbi állatkísérletek azt sugallják, hogy a tesztoszteron súlyosbíthatja a gyulladásos választ. Ezért fontos, hogy tovább vizsgálják a myocarditis és a fiatal férfiak mRNS-vakcinák közötti kapcsolatot.