Covid-19 tévhitek, melyeket nem szabad elhinni

Lassan két éve lesz, hogy a Covid-19 a mindennapjaink részévé vált. Az új koronavírus sokáig kihívást jelentett az orvosoknak, kutatóknak, mert nem ismerték elégé. Ma már a lakosság is többet tud róla, mint 2019. decemberében, de még mindig számos tévhit él a köztudatban a kórokozóról.

A legfontosabb még mindig, hogy a koronavírus-járványról kizárólag hivatalos forrásokból származó információk alapján tájékozódjunk. A közösségi médiában számos álhír terjedt a kezdetek óta arra vonatkozóan, hogy miként lehetne megállítani a koronavírus terjedését, és kezelni a betegséget.

Számos tévhit él a CovidrólForrás: 123rf.com

A WebMD összeszedte a legmeglepőbb Covid-19 tévhiteket, ezek közül választottuk ki a leginkább meglepő állításokat.

Tévhit: Az orr sóoldattal való öblögetése megállíthatja a Covid-19-et

Tény: Nincs bizonyíték arra, hogy az orr sóoldattal történő öblögetése megvédene a Covid-19 fertőzéstől. Ez a tévhit abból a tanácsból eredhet, hogy megfázás kezelésére egyesek szerint hasznos lehet a sóoldat, de valójában nem állítja meg a fertőzéseket, főleg nem a koronavírust.

Tévhit: A forró fürdő megállíthatja a Covid-19-et

Tény: A mítosz mögött az áll, hogy a magas hőmérséklet megölheti a koronavírust. De ahhoz olyan forró vízbe kellene ülnünk, ami már megégeti a bőrünket. A koronavírus elleni védekezés legjobb módja valóban az, ha szappannal és meleg vízzel mosunk kezet, amikor csak lehet. Ha pedig erre nincs lehetőség, legalább a kézfertőtlenítő szereket alkalmazzuk.

A forró fürdő jó, csak nem a Covid ellenForrás: 123rf.com

Tévhit: A meleg víz ivása leöblíti a torokból a koronavírust

Tény: Bár a víz létfontosságú egészségi állapotunk szempontjából, a tudomány nem támasztja alá azt az elképzelést, hogy a meleg víz fogyasztása megvédene a Covid-19-től. Az egyetlen dolog, amiben betegség idején segíthet a vízivás, hogy megnyugtatja a torkot, így enyhítheti a köhögést, illetve a láztól dehidratált szervezetnek különösen fontos a folyadékpótlás.

Tévhit: A vitaminok és ásványianyagok gyógyíthatják a Covid-19-et

Tény: A D- és a C-vitamin, valamint a cink mint ásványi anyag valóban fokozhatják az immunrendszer erejét, így segíthetnek a vírusok elleni védekezésben. De nincs bizonyíték arra, hogy gyógyír lenne a koronavírusra, ha már elkaptuk a betegséget.

Nincs bizonyíték a vitaminok koronavírus elleni hatásáraForrás: 123rf.com

Tévhit: Covid-19 elleni védőoltás beadatása után sikertelen lesz a terhesség

Tény: A közösségi médiában elterjedt állítás szerint a Covid-19 vakcinákból előállított antitestek kötődnek a méhlepény fehérjéihez, és megszakítja a terhességet. Tudományos kutatások viszont nem támasztották alá ezt az elképzelést, és semmilyen bizonyíték nem kapcsolja össze a koronavírust a meddőséggel.

Tévhit: A vakcinák nem biztonságosak, mert a gyógyszergyárak túl gyorsan fejlesztették ki

Tény: Mivel világméretű járványról van szó, a gyógyszergyárak rövid idő alatt sok energiát és pénzt költöttek a Covid-19 oltások gyors elkészítésére. De ez nem jelenti azt, hogy nem biztonságosak. Minden vakcina szigorú, előre szabályozott ellenőrzésen megy keresztül. Az egészségügyi hatóságok másként nem is adnak engedélyt forgalmazásukra, csak ha garancia van arra, hogy biztonságosak és működőképesek. Az oltóanyagokat több szervezetnek (pl.: FDA) is jóvá kell hagynia.

Közeledik az influenzaszezon, mi lesz a Coviddal?
A tavalyi influenzaszezon gyakorlatilag elmaradt, idén viszont súlyosabb lehet a vártnál. Az egészségügyi szakemberek már most több dologra figyelmeztetnek. Elolvasom!

Tévhit: „Voltam már Covidos, tehát immunis vagyok"

Tény: Több kutatás is megállapította már, hogy bizony többször is el lehet kapni a Covid-19-et. Ilyen esetben valószínűleg nem lép fel súlyos szövődmény és a kórházi kezelés is elkerülhető, de a koronavírust, az influenzához hasonlóan, többször is el lehet kapni.