Kiderült, hogy eddig a pandémia alatt miből volt sok, miből túl kevés

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) vezette kutatócsoport megállapította, hogy az amerikaiak többet ittak, többet dohányoztak, kevesebb időt töltöttek testmozgással, de annál többet ültek számítógép vagy televízió előtt, mint a világjárvány előtti időkben.

A kutatás eredményét a Nutrients című szaklapban publikálták az UCLA kutatói, akik 10 másik amerikai intézmény tudósait is bevonták a tanulmány elkészítésébe, hogy minél hitelesebb képet kapjanak az amerikai lakosság pandémia alatti szokásairól – számolt be róla a MedicalXpress.com.

A koronavírus járvány mindent megváltoztatottForrás: 123rf.com

Az orvoscsoport 2020 októberében készítette el a reprezentatív kutatást, Amerika minden részéről, minden korosztályt, nemet, etnikai hovatartozást és iskolai végzettséget érintve. A tesztalanyokat arra kérték, hogy számoljanak be öt életmódbeli viselkedésükről a Covid-19 járvány előtt és alatt.

Az öt vizsgált cselekvéstípus:

  • edzésidő
  • képernyő idő
  • gyorséttermi étkezés
  • alkoholfogyasztás
  • cigarettázás

A képernyőhasználati idő vezeti a listát a pandémia alatt

A járvány előtti időszakhoz képest a megkérdezettek körében az edzésre fordított idő 31,2 százalékkal csökkent, míg a képernyőidő 60,4 százalékkal nőtt. Az alkoholfogyasztás 23,2 százalékkal, a dohányzás pedig 9 százalékkal emelkedett. A gyorséttermek átlagos fogyasztása ténylegesen csökkent, a járvány előtti heti 1,41 százalékról 0,96 százakékra.

A gyorséttermi fogyasztás csökkenése valószínűleg az otthonmaradás és a gyorséttermek bezárásának tudható be a járvány idején. A vizsgálatunk résztvevőinek többsége, mintegy 77 százaléka csökkentette, vagy nem látott változást a gyorséttermi étkezésében, 23 százalékuk úgy érezte, hogy növelte a gyorséttermi ételek fogyasztását ugyanebben az időszakban"– mondta Liwei Chen, az Egyetem docense, járványtani elemző, a tanulmány vezető szerzője.

A Covid-19 összes hatása majd csak évekkel később derülhet kiForrás: 123rf.com

A kevesebb mozgás kihathat a későbbi egészségi állapotra is

A kutatók elismerik, hogy hátrány volt a munkájukra nézve az, hogy a felmérést akkor készítették, amikor Amerikában tombolt a járvány. Így az életmódbeli változások csak a járvány csúcsát tükrözhetik, de még így is vannak fontos tanulságok.

Azt tapasztaltuk, hogy jelentősen megnőtt az ülő tevékenység, az alkoholfogyasztás és a cigarettázás, miközben csökkent a testmozgás. Meg kell vizsgálni, ezek fennmaradtak-e a járvány folytatásakor is. Valamint, hogy mindez miként hatott az emberek életminőségére, egészségügyi állapotára– mondta Dr. Jian Li, a Fielding School egészségtudományi professzora.

Itthon is sokan meghíztak

Hasonló kutatás már itthon is készült. A Karanténkutatás 2.0 című reprezentatív felmérésben közel kétezer magyar embert kérdeztek meg arról, hogyan változtak az élelmiszervásárlási és -fogyasztási szokásaik a Covid-19 járvány három hulláma alatt. A járvány első és harmadik hulláma között majdnem kétszer annyian híztak korábbi testsúlyukhoz képest, mint ahányan fogytak, annak ellenére, hogy cukorból négyszer kevesebbet vásároltunk a harmadik hullám idején. Az ok annak tudható be, hogy jelentősen csökkent a karantén alatt a fizikai aktivitás. Az adatok szerint a lakosság 38 százaléka töltött 8 óránál többet üléssel hétköznap.

Emberről háziállatra terjedő Covid-fertőzés
Egy szlovéniai állattenyésztő az egyik vadászgörényénél 2020 novemberében hányást, hasmenést, gyengeséget, a kiszáradás jeleit, alacsony pulzusszámot talált, így kórházba vitte... Elolvasom!

Ebben a cikkünkben pedig arról is írtunk, hogy az elhízás mellett milyen rossz szokások maradtak meg a pandémiából. De jó, hír, hogy új szokások is születtek a karantén alatt, amelyeket érdemes lehet megtartani a jövőben is. Ilyen a közös családi ebéd, a nagy kirándulások vagy akár a jó szomszédi viszony.