Csíkszentmihályi elment, a flow marad

2021. október 20 -án, 87 éves korában elhunyt prof. Csíkszentmihályi Mihály a flow-élmény koncepciójának megalkotója, a pozitív pszichológia jeles képviselője.

A Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus harminc éven át kutatta, hogy mi a boldogság titka, mi emberek mitől leszünk boldogok.

A boldogság pszichológiai kutatása iránti elköteleződésének saját élményei, a második világháború szörnyűségei szolgáltak alapul. Saját elmondása szerint Budapest ostromakor tíz évesen meghatározó élményben volt része. Azt tapasztalta, hogy a felnőttek, akikről azt gondolta volna, hogy bajok idején is tudják, mit kell cselekedniük, teljesen összeomlottak, míg néhányan ebben az emberpróbáló időben sem veszítették el életkedvüket. Ez irányította figyelmét a lélek útjai felé, nomeg egy véletlen találkozás. A kis Misi akkor már emigrációban élt. Nem szeretett iskolába járni, helyette az utcákat rótta titokban. Így keveredett el egy svájci pszichológus előadására, akinek szavai, személyisége egy életre meghatározó élményül szolgáltak számára. A pszichológust Carl Gustav Jungnak hívták.

Elhunyt Csíkszentmihályi MihályForrás: MTI/Kallos Bea

A Csíkszentmihályi nevéhez fűződő flow, azaz az áramlás élmény kifejezést ma már a világ minden részén ismerik. Flow – Az áramlat című könyve, melyben tudományos pontossággal írja le a „flow-élményt" nekem is sokat segített, amikor a kreativitásom elapadásával küzdöttem.

 

A flow az az állapot, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit éppen csinál. A cselekvőt az egypontú koncentráltság jellemzi, úgy érzi teljes kontrollban van, nincsenek kétségei, félelmei a pillanattal kapcsolatban.  

Hatalmas energia szabadul fel ilyenkor, a külvilág, annak minden problémája háttérbe kerül, az időérzékelés megszűnik. Ezt az állapotot bármilyen tevékenység kiválthatja, legyen az művészeti alkotás, sportolás, gyerekekkel való játszás, de akár egy monoton házimunka is. A flow-élmény nem tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől.

Én a sakkozásban, hegymászásban találtam meg az áramlást, amely közben szinte teljesen megszűnt számomra a világ, elfelejtettem minden bajomat. Azután már tudatosan arra törekedtem, hogy mindennap kicsit többet csináljak abból, amit szeretek.

– osztotta meg saját élményét a professzor.

Munkásságát, kutatásait fémjelezte a kérdés, hogy mi az élet értelme, és talált válaszait számos könyvben tette közzé. Írt az öröm művészetéről, a fejlődés útjáról, a kreativitásról és a futás öröméről is. Ezek a művek mind ott sorakoznak könyvespolcomon, és ha problémás helyzetbe kerülök, becsukott szemmel nyúlhatok bármelyik kötethez, abban biztos találok segítő gondolatokat, amelyek visszavezetnek a boldogság élményéhez.

Prof. Csíkszentmihályi Mihály emléke és bölcsessége örök hagyatékul maradt az emberiségre.

Tudod-e, hogy mi kell a boldogsághoz?
Ma már a pszichológiai jóllét állapotát tudományosan elemzik és mérik. Teszteld magad, hány pontja a tiéd a boldogság kulcselemeinek! Elolvasom