Novembertől kezdődhet az 5-11 éves gyerekek oltása

Kezdődjenek a játékos napok és a születésnapi zsúrok időszaka - sürgeti az Egyesül Államok vezetése, utalva ezzel arra, hogy kezdődjön meg az 5 és 12 év közötti gyerekek oltása is, hogy ők is visszatérhessenek a nyugodt gyermekkorukhoz.

A Fehér Ház egészségügyi szakemberei szerint elegendő mennyiségű Pfizer vakcinát vásároltak ahhoz, hogy az Egyesült Államokban mind a 28 millió, 5 és 11 év közötti gyermeket immunizálják a Covid-19-el szemben.

Novemberben engedélyezhetik az 5-11 éves gyerekek oltásátForrás: 123rf.com

Bár a vakcinák előrendelése már megtörtént, az otlásra adig várni kell, míg az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) és az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) alá nem írják az engedélyezést. Erre várhatóan november elején kerül sor – számolt be róla a webMD.

Sürgetik a gyerekek oltását

A Pfizer szeptember végén nyújtotta be az FDA-hoz az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét. A szervezet már korábban közölte, hogy gyorsan el akarják végezni a beadvány vizsgálatát, mely szerint a csökkentett adagú Pfizer-BioNTech-vakcina adható lesz az 5–11 éves korosztály számára.

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban a szülők harmada már jelezte, hogy szeretné, ha gyermekét azonnal immunizálnák. Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője elmondta: Amennyiben a vakcina megkapja a jóváhagyást, az első héten 15 millió adagot osztunk szét – idézte a Fehér Ház közleményét az MTI.

A Reuters összeállításából kiderül, hogy mely országok azok, amelyek jóváhagyták vagy fontolgatják a gyermekek oltását:

EU ORSZÁGOK

 • Dániában júniusban jelentették be, hogy Covid-19 elleni oltásokat ajánlanak fel 12–15 éves gyermekeknek.
 • Franciaországban is megkezdték a 12 évesnél idősebbek oltását, feltéve, ha van szülői beleegyezés.
 • Németországban augusztusban döntötték el, hogy minden 12–17 éves gyermek számára elérhetővé teszik a védőoltást.
 • Ausztriában is oltják a 12–15 éves gyermekeket.
 • Magyarországon is júniusban jelentették be, hogy elindulhat a 12–16 év közötti gyerekek oltása.
 • Olaszországban május 31-én hagyták jóvá a Pfizer vakcina alkalmazásának kiterjesztését a 12–15 évesekre.
 • Spanyolországban körülbelül két héttel a szeptemberi tanév megkezdése előtt kezdte a 12 és 17 év közötti gyermekek oltását.
Egyre inkább sürgető, hogy az 5-11 évesek gyerekek is oltva legyenekForrás: 123rf.com

EU-n kívüli országok

 • Nagy-Britannia vezető egészségügyi tanácsadói csak szeptemberben javasolták azt, hogy a 12–15 évesek kapják meg a COVID-19 vakcina első adagját.
 • Svájcban június 4-én engedélyezték a 12-15 évesek Pfizer-oltással történő oltását, míg a Moderna-oltást augusztusban tették hozzáférhetővé a korosztály számára.

A világ más országaiban

 • Izraelben augusztusban már az emlékeztető oltásnál tartottak a 12 éves gyermekeknél.
 • Ausztráliában szeptember 12-én jelentették be, hogy körülbelül egymillió 12–15 év közötti gyermekre kiterjesztik a COVID-19 elleni oltási akcióját.
 • Hongkongban június 3-án jelentették be, hogy megnyitják az oltási programot a 12 éven felüli gyermekek számára.
 • Japánban május 28-án hagyták jóvá a Pfizer vakcina használatát a 12 éves és idősebb korosztály számára.
 • Brazíliában június 11-én hagyták jóvá a Pfizer vakcina használatát 12 éven felüli gyermekek számára.
 • A kubai oltási kampányban már kétéves gyerekek is részt vehetnek.
Közeledik az influenzaszezon, mi lesz a Coviddal?
A tavalyi influenzaszezon gyakorlatilag elmaradt, idén viszont súlyosabb lehet a vártnál. Az egészségügyi szakemberek arra kérik az embereket, hogy most vegyék fel az influenza elleni oltást. Elolvasom!

Az FDA szakértői tanácsadó testülete kedden azt javasolta, hogy engedélyezzék az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával. A szakértői bizottság egyhangúlag, 17:0 arányban, egy tartózkodás mellett javasolta a vakcina engedélyezését a kisebb gyermekek körében – számolt be róla a BBC. A CDC oltási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottsága a következő héten, november 2-án és 3-án ülésezik és dönt a folytatásról.