Mit okoz egy szál cigaretta?

Világszerte 1,3 milliárd ember dohányzik – Magyarországon a lakosság 30 százaléka – pedig csupán egy szál cigaretta is akár 11 perccel is megrövidítheti az életet. A jó hír, hogy sosem felesleges leszokni, a pozitív hatások hamar jelentkeznek.

Mindenki ismeri a tényt, hogy a dohányzás károsan hat a tüdőre, pedig e szerv egészsége alapvető fontosságú életminőségünk szempontjából. Kevesebben tudják, hogy emellett növeli a szív-érrendszeri, az idegrendszeri és a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.

A leszokás elősegítése érdekében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei létrehoztak egy figyelemfelhívó kampányt, Élj tiszta tüdővel! címmel. A cél nemcsak azt megmutatni, hogy egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, hanem a leszokáshoz is hathatós támogatást nyújtani. A program egyénre szabott lehetőségeket kínál, melyek segítenek a motiváció megőrzésében és a sikeres leszokásban.

Az emberiség egészségére rendkívül káros hatással van az a megdöbbentő tény, hogy világszerte percenként 10 millió cigarettát vásárolnak. Becslések szerint világszerte évente közel 8 millió ember veszíti életét a dohányzás következtében, hazánkban pedig óránként 3 ember halála hozható összefüggésbe ezzel a káros szenvedéllyel.

Leszokni sosem késő!Forrás: 123rf.com

Sajnos a függőség nagyon rövid idő alatt alakul ki, viszont a leszokás akár évekig is eltarthat. Igen nagy elszántság, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki le tudja tenni a cigarettát.  

Bíztató azonban, hogy

  • sosem késő elkezdeni és
  • a pozitív hatások hamar jelentkeznek.

Megkezdődik a hörgők regenerálódása és könnyebbé válik a légzés, enyhül a köhögés és a nehézlégzés, javul az ízlelés és a szaglás és az ember energikusabbnak is érzi magát.

A leszokásban, ha egyedül nem megy, segít az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokást Támogató Központja, mely a 06-80-44-20-44-es számon a nap 24 órájában bármikor ingyenesen hívható, s itt nemcsak tanácsot, hanem lelki támogatást és megerősítést is kapnak a dohányzók a teljes leszokáshoz.  

 

Már csecsemőkorban öregít a dohányfüst
A passzív dohányzás a csecsemők szervezetében gyorsabb öregedést okoz. A terhesség alatt és a csecsemőként kapott káros füst felgyorsíthatja a biológiai órát, befolyásolhatja a gyermek betegségekre való hajlam kockázatát későbbi élete során. Elolvasom