Az oltás csökkentheti a delta variáns okozta halálozást

A Covid-19 elleni védőoltások elérhetővé válása óta sokszor ismételt tény, hogy a vakcinák csökkentik a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedések számát, súlyosságát és a betegség okozta halálozást is. Azonban az újabb és újabb variánsok megjelenésével mindig felmerül a kérdés, vajon az új Covid-19 mutánsok ellen is biztonságot jelent az oltás?

A Covid-19 pandémia elterjedése óta számos variánst tartunk már számon. Jelenleg a leginkább elterjedt és legnagyobb félelmet keltő vírusváltozat a delta variáns, mely a világ legtöbb országában már jelen van, mi több, számos országban ez a változat felel a megbetegedések többségéért. Igaz ez Skóciára is, ahol egy kutatócsoport a vakcinák hatását vizsgálta a delta variáns okozta halálozásra vonatkozóan.

A delta variáns ellen is véd a vakcinaForrás: 123rf.com

 A kutatók eredményeiket a New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban jelentették meg. A vizsgálat során a 2021. április 1. és augusztus 16. közötti időszakban Covid-19 fertőzésre pozitív betegek adatait elemezték, akiket egészen 2021. szeptember 27-ig követtek.

Ez alatt az időszak alatt több, mint 1,5 millió embernél végeztek PCR-tesztet, közülük 114,706 főnél lett pozitív az eredmény. A vizsgált időszakban a megbetegedések 99,5 százalékát okozta a delta variáns. A Covid-19 fertőzéssel diagnosztizált betegek közül 201 ember hunyt el.

Oltással kevesebb a haláleset a delta variánsnál is

A PCR-teszt elvégzésének időpontjában a betegek oltottsági státuszáról is gyűjtöttek információt. Az oltottak között a legtöbben a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca cégek vakcináját, valamint a Moderna vakcinát kapták. Az oltatlan, Covid-19 pozitív betegekről általánosságban megállapítható volt, hogy átlagéletkoruk fiatalabb, kevesebb társbetegséggel, alacsonyabb szocioökonómiai státusszal rendelkeznek, mint az oltottak, és több közöttük a férfi.

Az adatok feldolgozása során azt találták a kutatók, hogy a 16–39 éves korosztályban a teljesen oltott, delta variánssal fertőzöttek között nem történt haláleset, míg az oltatlanok esetén ebben a korosztályban 17-en hunytak el. A 40–59 éves korosztályban az AstraZeneca vakcinája 88 százalékos, míg a Pfizer vakcinája 95 százalékos védelmet nyújtott a delta variáns okozta halálozás ellen, míg a 60 év felettiek körében az AstraZeneca vakcina 90 százalékban, a Pfizer oltóanyaga pedig 87 százalékban biztosított védelmet a halálozás ellen.

A Covid-19 elleni oltás csökkenti a delta variáns okozta halálozástForrás: 123rf.com

Megerősítést nyert a vakcinák fontossága

Összességében azt találták, hogy a Pfizer vakcinája 90 százalékos, az AstraZeneca vakcinája pedig 91 százalékos védelmet nyújt a delta variáns okozta halálozással szemben a második oltástól számított legalább 14 nap elteltével. A Moderna vakcinájáról a nem megfelelő mennyiségű adat miatt nem tudtak egyértelmű eredményt biztosítani a szerzők.

A vizsgálat eredményei kifejezetten fontosak, hiszen alátámasztják a vakcinák beadásának szükségességét jelen helyzetben is, amikor a legtöbb országban (hazánkban is) a Covid-19 okozta megbetegedéseket már nem az eredeti variáns, hanem a delta variáns okozza.

A 40-es korosztálynak is javasolni fogják a harmadik oltást
Az emlékeztető vagy harmadik oltás hamarosan sokkal szélesebb lakosságra terjedhet ki. Elsőként az Egyesült Államok tervezi azt, hogy javasolni fogja a a harmadik oltást a 40-es korosztálynak. Elolvasom!

A fenti eredmények rávilágítanak, hogy a vakcinák a Covid-19 fertőzés kialakulása esetén is igen hatékonyan előzik meg a betegség okozta halálozást, így nagyon fontos, hogy aki még nem tette meg, mindenképpen vegye fel a Covid-19 elleni védőoltást, hiszen továbbra is ez az egytelen módja annak, hogy megelőzzük a súlyos tünetek, szövődmények kialakulását, és elkerüljük a Covid-19 fertőzés okozta halálozást!