Európa az egyetlen régió, ahol emelkedik a Covid-fertőzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint október közepén 7 százalékkal nőtt az új koronavírusos megbetegedések száma Európában. Ez az egyetlen olyan régió a világon, ahol nőtt a megbetegedések száma. A szervezet főigazgatója szerint véget vethetnénk a világjárványnak, ha akarnánk...

A világjárvány heti értékelésében az ENSZ egészségügyi szervezete azt közölte, hogy a 41. héten körülbelül 2,7 millió új Covid-fertőzést regisztráltak és több, mint 46 000-en haltak meg világszerte – számolt be az adatokról az AP hírügynökség.

Ez már a harmadik egymást követő hét, amikor megugrott a koronavírus-fertőzöttek számaForrás: 123rf.com

Európában és Amerikában a legmagasabb a koronavírus-fertőzés

A WHO szerint Európában és Amerikában a legmagasabb a Covid-19 előfordulási aránya. Világviszonylatban az Egyesült Államok jelentette a legtöbb új esetet, míg Európában Nagy-Britanniában, Oroszországban és Törökországban fordult elő a legtöbb megbetegedés.

Ez már a harmadik egymást követő hét, amikor megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma Európában, mintegy 1,3 millió új esettel. A WHO szerint a régió országainak több, mint fele számolt be a Covid-19-fertőzöttek növekedéséről.

Mikor lesz vége a járványnak?

Az október 27-ei adatok szerint a világon 244 493 441 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan, a halálos áldozatok száma 4 963 243 – írja a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem. A fertőzés jelenleg 192 országban és régióban van jelen.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója nemrég egy berlini egészségügyi világkonferencián kijelentette: A koronavírus-világjárványnak akkor lesz vége, amikor a nemzetközi közösség úgy dönt, hogy véget vet neki, hiszen minden eszköz rendelkezésre áll a vírus elleni küzdelemhez. A WHO célul tűzte ki, hogy minden egyes ország lakosságának negyven százalékát beoltják az év végéig, hetven százalékát pedig 2022 közepéig – adta hírül az MTI.

A cél, hogy minden egyes ország lakosságának negyven százalékát beoltsák az év végéigForrás: 123rf.com

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint ezek elérhető célkitűzések, de csak akkor, ha az országok, illetve a vakcinák elosztását ellenőrző vállalatok megteszik, amit ígértek. A tisztségviselő egyúttal felszólította az oltóanyaggyártókat, hogy osszák meg a tudást és a technológiát másokkal, és mondjanak le a vakcinákhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokról.

1 milliárd oltást már beadtak Európában

A WHO európai irodájának közleménye szerint 1 milliárd koronavírus elleni oltást már beadtak a kontinensen, de az egyenletlen oltóanyagfelvételt „a régió legnagyobb ellenségének" nevezte a Covid-19 elleni küzdelemben. Ezért arra törekednek, hogy a szegényebb országok is hozzájussanak a vakcinához.

Idén komolyabb járványra is számíthatunk
Az influenzajárvány betörésére idén november végén, de még inkább jövő év elején, január-február környékén várható a háziorvosok szerint. Elolvasom!

Közben az Egyesült Államok elsőként azt tervezi, hogy javasolni fogja a harmadik oltást a 40-es korosztálynak, valamint a fiatalabbaknak is, mivel egyre több olyan ember kerül kórházba Covid-19 fertőzéssel, akik korábban megkapták mind a két vakcinát. Magyarországon is lehet még regisztrálni annak, aki most szeretné beoltatni magát.