Covid-oltás kontra influenza: mit kell tudni?

A Covid-19 és az influenza elleni védőoltás rendkívül fontos és mindkettő meglehetősen hatásos a súlyos betegségek vagy halálesetek megelőzésében. De mit kell tudni róluk, meddig védenek és mi a kettő közötti különbség? Egy amerikai tanulmány összeszedte a legfontosabb tényeket.

Az egyik legnagyobb különbség a Covid-19 vakcina és az influenza elleni védőoltás között az, hogy a Covid vakcina a vírus összes jelenleg keringő törzse ellen hatásos. Az influenza elleni védőoltást viszont arra tervezték, hogy kezelje azokat a törzseket, amelyek a tudósok szerint az adott évben feltűnnek és fertőznek.

Az influenza elleni védőoltás idén is fontosForrás: 123rf.com

De mivel a tavalyi influenzaszezon nagyon enyhe volt a maszkviselés és a távolságtartás miatt, aggodalomra adhat okot, hogy a 2021–2022-es szezon rendkívül súlyos lehet – írja a webMD az Alabamai Egyetem kutatására hivatkozva.

A világjárvány miatt kihalhatott az egyik influenza vírustörzs

A tudósok most azt feltételezik, kihalhatott az egyik nagy influenzatörzs, mivel nem volt ember, akit megfertőzzön a tavalyi évben. A négy influenzatörzs egyikét, a B/Yamagata törzset rendszeresen bevonják az évenkénti influenzaoltásokba. A Covid-19 ellen elrendelt lezárások közepette azonban úgy tűnik, teljesen "eltűnt a radarképernyőkről" – írta az MTI az ausztrál Nature Reviews című tudományos folyóirat tanulmánya alapján.

Az oltások módszertana

A Covid19-oltóanyagokkal kapcsolatos kutatások túlnyomó többsége arra irányul, hogy a koronavírusra jellemző fehérje vagy annak egy része védőhatást váltson ki szervezetünkben.
Működését tekintve az antigént kódoló mRNS-molekulákat juttatnak az immunsejtekbe, és ezzel immunválaszt váltanak ki. Ha a beoltott személy később megfertőződik a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírust, és már fel van készülve a vírustámadás kivédésére. Az influenza elleni védőoltás esetében ugyanakkor a tudósok a vírust inaktiválják, majd megtisztítják az antigént, mielőtt széles körben elkészítenék a vakcinát.

A világjárvány miatt kihalhatott az egyik influenza vírustörzsForrás: 123rf.com

Az influenza- és a Covid-oltás is okozhat mellékhatásokat

A Covid-19 oltásra adott immunválaszt általában valamivel nehezebben viseli a szervezet. Mindkét esetben a mellékhatások közé tartozik egyebek mellett az izomfájdalom, a fájdalom a beadás helyén, az enyhe láz, a fejfájás és néha a nagyon enyhe köhögés. Mindkét oltásnál a mellékhatások általában nem tartanak tovább 24 óránál.

Meddig védenek?

Jill Ferdinands, az amerikai Immunizációs és Légúti Betegségek Központjának epidemiológusa szerint a kutatók folyamatosan tanulmányozzák, hogy meddig hatásosak a Covid-oltások, az általános vélemény mégis az, hogy hosszabb védelmet nyújtanak, mint az influenza elleni oltás.

Idén komolyabb járványra is számíthatunk
Az influenzajárvány betörésére idén november végén, de még inkább jövő év elején, január-február környékén várható a háziorvosok szerint. Elovasom!

A kutatások azt mutatják, hogy az influenza elleni védőoltás beadása után néhány hónapon belül az immunitás gyengülni kezd. Éppen ezért a közeljövőben az influenza elleni oltásokat is az mRNS-technológiával készítenék, ezzel egyenrangúvá téve azokat a COVID-oltások hatékonyságával. Az epidemológus szerint addig is a legfontosabb teendő, hogy mindkettőt be kell adatni.

Az adatok azt mutatják, hogy sokkal enyhébbek lesznek a tünetei annak, aki megkapja ezeket a vakcinákat. Aki megkapja az oltást, az segíti a közegészségügyi működést is. Ez különösen igaz ebben az évben, amikor a kórházak túlterheltek Covid-betegekkel – tette hozzá Rachael Lee.