Az elhízás még az enyhe Covid-tünetekre is rosszul hat

Azt, hogy a túlsúly komoly rizikófaktort jelent a koronavírusos betegeknél már több kutatás is igazolta, ám egy friss felmérés most arra is fényt derített, hogy már enyhébb Covid-19 fertőzés esetén is több tünettől szenvednek az elhízott emberek.

A kutatók több mint 500 olyan beteget vizsgáltak meg, akiknek pozitív volt a Covid-tesztjük, de nem igényeltek kórházi kezelést. Megfigyelték, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek, tizenévesek és felnőttek is, több tünettől szenvedtek, mint a megfelelő BMI-indexel rendelkező koronavírus-fertőzöttek.

Az elhízás még az enyhe Covid tünetekre is rosszul hatForrás: 123rf.com

Gyakoribb tünetük volt a köhögés, a légszomj, mint a normál testsúlyú betegeknél – számol be róla a webMD cikke.

A túlsúly komoly kockázati tényező

A túlsúly és az elhízás még akkor is komoly kockázati tényező a Covid-19 tüneteinek súlyosbodásához, ha enyhébb mennyiségű vírussal fertőződött meg valaki. Mindenkinél fontos a Covid-19 elleni védőoltás, de különösen ajánlott a túlsúllyal vagy elhízással élőknek, hiszen így megelőzhető a súlyos koronavírus-megbetegedés– mondta dr. Pia Pannaraj kutatásvezető, a Los Angeles-i Gyermekkórház fertőző betegségek specialistája.

A kutatók szerint az elhízás súlyosabb Covid-19-hez vezethet, mert összefügg más olyan egészségügyi állapotokkal, amelyekről ismert, hogy az emberek betegebbek lesznek, ha elkapják a vírust.Az elhízott egyéneknél előfordulhat, hogy a cukorbetegség, a szívbetegség vagy más krónikus betegségek már jelen vannak, csak még nem mutatták ki az elváltozást– tette hozzá dr. Pia Pannaraj.

A túlsúlyosaknál gyakoribb tünet volt a köhögés és a légszomjForrás: 123rf.com

A fogyás segíthet elkerülni a Cocvid-19 súlyos változatát

A fogyás egyes esetekben segíthet abban, hogy aki el is kapja a koronavírust, ne kerüljön tőle életveszélyes állapotba. Az egészséges életmód fenntartása egészséges táplálkozással és testmozgással számos okból előnyös. A Covid-19-hez hasonló fertőzések elleni küzdelem csak egy ok a sok közül –  tette hozzá a kutatás vezetője.

Az új tanulmány résztvevői közül körülbelül kétharmad volt túlsúlyos vagy elhízott, hasonlóan az Egyesült Államokban és világszerte tapasztalható arányokhoz. A kutatók szerint a Covid-19 akkor is súlyosabb tüneteket eredményezhet az elhízottaknál, ha a szervezetükben nem magasabb a vírusok száma, ugyanakkor érdekes eredmény az is, hogy a 12 év alatti gyermekek Covid súlyosságát nem befolyásolta a túlsúly.

Covid-oltás kontra influenza: mit kell tudni?
A Covid-19 és az influenza elleni védőoltás rendkívül fontos és mindkettő meglehetősen hatásos a súlyos betegségek vagy halálesetek megelőzésében. Elolvasom!

A koronavírus nem jelent mindenkire egyforma kockázatot

Dr. David Katz a True Health Initiative elnöke – aki szerint az egészséges életmód a betegségek megelőzésének legjobb módja – elmondta, hogy a járvány során a Covid-19 bizonyos állapotokban veszélyesebbnek bizonyul az ember számára. Bár teljesen egészséges személyeknél is okozhat súlyos vagy halállal végződő betegséget,

az előrehaladott életkor és a krónikus betegségek, beleértve a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és az elhízást, a súlyos fertőzések fokozott kockázatával járnak együtt–  figyelmeztetett Katz, aki ebben a tanulmányban nem vett részt, de kiemelt élharcosa az egészséges életmód népszerűsítésének.