A legnagyobb hibák, amiket elkövethetsz maszkhasználat közben

2020 márciusában még értetlenül álltunk, hogy mi az, hogy maszkot rakjunk az arcunkra, azóta viszont mindennapjaink része lett a mozdulat. Hol kötelező, hol ajánlott jelleggel, de viselni kell, akár tetszik, akár nem. Közben egyfajta maszk-divat is kialakult, ma már sokan úgy tekintenek rá, mint egy hasznos kiegészítőre, ami sokszor az öltözékünk része. Ám az nem mindegy, hogyan hordjuk, hol hordjuk és az sem, hogy hányszor.

A koronavírus-járvány ideje alatt a helyes és következetes maszkhasználat az egyik legfontosabb, mindenki által betartható óvintézkedés, amely a betegséget okozó vírus fertőzőképesebb változatainak terjedését is megakadályozhatja – írja a Semmelweis Egyetem tájékoztatója.

A helyes maszkhasználat nagyon sokat számítForrás: 123rf.com

A WebMD maszkhasználati összeállításában a legnagyobb hibákra hívta fel a figyelmet, amit a legtöbb ember elkövet, még ma is.

Első hiba: Nem mossák ki az új maszkot

Lehet, hogy vadonatúj a maszk, de valószínűleg sokan megérintették már, különösen, ha kézzel készült a textilmaszk. Ajánlott forró vízben kimosni, de ne használj olyan mosószereket, amelyek irritálhatják a bőrt vagy a légzőrendszert, mint például a fehérítő, az ammónia vagy az öblítő. Ezután várd meg, míg megszárad, majd egy alapos vasalás is segít.

Második hiba: Nem jól tárolják

Gyakori, hogy használat után a maszk a műszerfalon vagy az ülésen landol, esetleg a táskában, a többi kacat mellett. Ám a maszknak tiszta helyre van szüksége. Ha nem nedves vagy szennyezett, rakd száraz papírzacskóba vagy egy kis textil tartóba. Étkezés előtt elrejtheted a zsebedbe, de ne hagyd az asztalon. Étkezés után moss kezet, majd úgy tedd vissza a maszkot, hogy ugyanazzal az oldalával legyen fent, amelyikkel előzőleg is volt.

Az eldobható maszkot tényleg csak egyszer hordjuk!Forrás: 123rf.com

Harmadik hiba: Piszkos maszkot vesznek fel

Azt gondolhatnánk, hogy ezt már nem kell leírni, de sajnos mégis. A maszkok mágnesek a baktériumok és vírusok számára. Ha hosszú ideig viseled az arcodon, akkor fertőzéseket engedhetnek át. Minden egyes hordás után dobjuk be a mosógépbe, vagy egy forró vizes áztatásba. Mindig csak tiszta maszkot érdemes hordani! Az eldobható maszkok esetében különösen fontos, hogy tényleg csak egyszer használjuk.

Negyedik hiba: Ha a maszk mérete nem megfelelő

Ha túl nagy a maszk, az nem jó. Akkor illeszkedik jól az arcra, ha meleg levegőt érzünk keresztül jönni a maszk elején. A maszk anyagának minden egyes lélegzetvételkor ki-be kell mozognia. Sokaknak ez kényelmetlen, ezért nagyobbra állítják a pántokat, viszont ezzel azt kockáztatják, hogy a maszk nem fog az arcra simulni és a vírusok könnyedén ki-, és bejutnak.

A maszk és a szellőztetés is hasznos a vírusvariánsokkal szemben
A Marylandi Egyetem kutatása az alfa variánssal fertőzött személyeket vizsgálták, hogy a kilégzett levegőjük mennyivel több veszélyt rejt, mint a szájból vagy az orrból jövő váladék. Elolvasom!

Ötödik hiba: Kávészűrőt használnak

Valóban jobb a többrétegű maszk, ilyenkor a rétegek közé sokan valamilyen szűrőanyagot helyeznek. A papír kávészűrő viszont nem jó. Ennek pórusai 20 mikrométeresek, vagyis túl nagyok ahhoz, hogy hatékony gátat képezzenek a vírusok számára. Ha a maszkban nincs szűrőzseb, akkor érdemesebb inkább több szövetréteget, vagy akár két maszkot viselni.

Magyarországon november 1-től ismét maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön.