Lehet, hogy soha nem derül ki a Covid eredete

Az amerikai hírszerző ügynökségek szerint valószínűleg soha nem tudják azonosítani a Covid-19 eredetét, de arra a következtetésre jutottak, hogy nem biológiai fegyverként hozták létre.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatójának Hivatala (ODNI) legfrissebb értékelése szerint a vírus kezdeti terjedéséről az állatokról emberre történő átvitel és a laboratóriumi szivárgás egyaránt elfogadható hipotézis.

Továbbra sem biztosak benne, hogyan terjedt el a Covid-19Forrás: 123rf.com

Ám a szakértők között nézeteltérés van abban, melyik verzió a valószínűbb, illetve egyértelmű megállapítások tehetők-e az ügyben – számolt be róla a BBC.

Az eredményeket egy most feloldott jelentésből tették közzé, amely annak a 90 napos felülvizsgálatnak a frissítése, amelyet az amerikai kormány augusztusban adott ki. Még májusban Biden elnök arra utasította a titkosszolgálati vezetőket, hogy vizsgálják ki a vírus eredetét, beleértve a laboratóriumi szivárgás elméletét is, amelyet Kína elutasít.

Továbbra sem ismerik a koronavírus legvalószínűbb eredetét

A hírszerző közösség továbbra is megosztott a vírus legvalószínűbb eredetét illetően. Négy ügynökség „alacsony megbízhatósággal" értékelte azt a teóriát, mely szerint a fertőzés állattól vagy rokon vírustól származik. Egy ügynökség azonban úgy nyilatkozott, hogy „mérsékelten bízik" abban, hogy az első emberi fertőzés laboratóriumi baleset eredménye volt, valószínűleg kísérletekkel vagy a Vuhani Virológiai Intézet állatkezelésével összefüggésben.

Vuhan, kínai nagyváros, ahonnan a koronavírus elindultForrás: 123rf.com

A jelentés azt is megállapította, hogy a kínai tisztviselők nem tudtak a vírus létezéséről a Covid-19 első kitörése előtt, 2019 végén. Ugyanakkor Kína továbbra is akadályozza a globális nyomozást, és ellenáll az információk megosztásának.

A vírus először állatokról terjedhetett át az emberre

A kínai hatóságok összefüggésbe hozták a korai Covid-19 eseteket egy vuhani piaccal, ami arra késztette a tudósokat, hogy a vírus először állatokról terjedt át az emberre. Ahhoz viszont, hogy végleges következtetéseket vonjanak le, nem volt elég hiteles információjuk.

Ebola, a milliókat veszélyeztető vírus
Újból és újból felüti a fejét ez a halálos és agresszíven terjedő vírus, sok millió ember életét veszélyeztetve. Az Ebolavírus az úgynevezett RNS-vírusok közé tartozik. Elolvasom!

A fertőzöttek száma meghaladja a 248 milliót, a halálos áldozatoké több mint 5,021 millió a világon, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhanból, a kínai nagyvárosból terjedt el.