Te mit csinálnál, ha kiderülne, hogy prosztatarákod van?

A prosztatarák az egyik leggyakoribb rosszindulatú, ám a legjobban szűrhető daganat Magyarországon. A szakemberek évente 4500 új esetet diagnosztizálnak, és 1500-an ekkor már gyógyíthatatlanok. Ők belehalnak a betegségbe. A negyvenöt fölötti férfiak nagy része bizony fél orvoshoz menni, kilépni a komfortzónájából és részt venni egy urológiai vizsgálaton, még akkor is, ha az élete múlhat rajta.

A prosztatarák olyan súlyos betegség, amely évente több ezer középkorú vagy idősebb férfit érint. Az esetek mintegy 60 százaléka 65 évnél idősebb férfiaknál fordul elő, becslések szerint 2019-ben 174 650 amerikai férfinál diagnosztizálják újonnan ezt a betegséget – írta a healthline.com cikke.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb rosszindulatú, ám a legjobban szűrhető daganatForrás: 123rf.com

Mi az a porsztatarák?

A prosztata egy kis mirigy, amely a férfiak alhasában található. A hólyag alatt és a húgycső körül helyezkedik el. A prosztatát a tesztoszteron hormon szabályozza, és magfolyadékot, más néven spermát termel. Amikor a prosztatában kóros, rosszindulatú sejtnövekedés képződik, azt prosztataráknak nevezik. Ez a rák átterjedhet a test más területeire is. Ezekben az esetekben, mivel a rák a prosztata sejtjeiből áll, még mindig prosztataráknak nevezik.

Az Urology Care Foundation szerint a prosztatarák a második vezető oka a rákos halálozásnak a férfiak körében az Egyesült Államokban, de a világ más részein sem jobb a helyzet.

Kik vannak veszélyben?

Bár a prosztatarák bármelyik férfiban előfordulhat, de bizonyos tényezők növelhetik a betegség kockázatát. Ezek a kockázati tényezők a következők:

  • idősebb kor
  • volt már prosztatarák a családban
  • bizonyos etnikumok – például az afroamerikai férfiaknak nagyobb a kockázata a prosztatarák kialakulására
  • túlsúly
  • genetikai változások
Betegségek, melyekről nem merünk beszélni
A tabunak számító betegségekről az emberek úgy gondolják, hogy ez csak velük fordul elő, és milyen ciki erről beszélni. Elolvasom!

Prosztatarák tünetei

A prosztatarák egyes formái nem agresszívak, ezért előfordulhat, hogy semmilyen tünete nincs. Ezért fontos a szűrés. Az előrehaladott prosztatarák azonban már jelez. Lehetnek vizeletürítési problémák, szexuális problémák, valamint fájdalom és zsibbadás. Ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli, ne habozzon orvoshoz fordulni.

Hogy ez mennyire nehéz, arról Molnár László, egy 30 perces dokumentumfilm főszereplője is mesélt. Lászlónál 10 éve, 60 éves korában diagnosztizálták a betegséget.

Molnár Lászlónál tíz éve diagnosztizáltak prosztatarákotForrás: Részlet a filmből

Sokkolta a hír, ám mégsem adta fel, életmódot váltott és küzdött, mert meg akart gyógyulni. Napjainkban pedig sorstársainak tart előadásokat, hogy meggyőzze őket: a szűrés életet menthet. A dokumentumfilmet Gecsei Ádám készítette és a Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról címet kapta.

Védekezés preventív jelleggel

A film készítője segíteni szeretne abban, hogy minél mélyebben beépüljön a köztudatba, milyen egyszerű megelőzni ezt a halálos betegséget.

Tudom, hogy a férfiak nagy része fél a betapintásos vizsgálattól. Komfortzónán kívüli állapot, ez tény, de a kényelem nem éri meg a kockázatot. Most sokan azt gondolhatják, hogy harminc évesen mit papolok én erről, nem volt benne részem. De tévednek, jártam urológusnál. Egyrészt azért, mert fontosnak tartom a prevenciót, különösen, hogy a családom is érintett a betegségben, másrészt kíváncsi voltam rá. Nem hiszem, hogy hitelesen beszélhetnék róla, vagy ajánlhatnám férfitársaim figyelmébe, ha nem tudnám, mivel jár – mondta Gecsei Ádám.

Gecsei Ádámot több éve foglalkoztatja a férfiegészség témaköreForrás: Kustor Réka

Egy pár perces urológiai szűrővizsgálat három részből áll. Egy PSA-vizsgálatból, egy ultrahangból és egy betapintásból. Negyvenöt év felett évente javasolt a prosztatarákszűrés. Ha a családban előfordult a betegség, már negyven éves kortól menni kell.