A szmog növeli a koraszülés kockázatát

A levegő magas szennyezettségi szintje szorosan összefügg több súlyos egészségügyi problémával, beleértve a légzési nehézségeket, a szívbetegségeket, de még a depresszióval is kapcsolatba hozható. Egy új kutatás eredményei szerint a koraszülés kockázatát is növeli.

A California-San Francisco-i Egyetem (UCSF) és a Washingtoni Egyetem kutatói szerint az egészségre káros – szénmonoxiddal, ólommal, kipufogógázzal, káros füsttel telített – szmog csak 2019-ben átlagosan hatmillió koraszüléshez és csaknem hárommillió alacsony súllyal született baba világra jöveteléhez vezetett világszerte – adta közre a UCSF egyetemi kiadványában. Ez az összefüggés azért is jelentős, mert az alacsony születési súlyú vagy koraszülött gyermekek életük során nagyobb arányban szenvedhetnek súlyos betegségektől.

Koraszülött kisbaba inkubátorbanForrás: 123rf.com

Világméretű probléma

Ez az eddigi legátfogóbb tanulmány, amely világméretű adatok alapján vizsgálja, hogy a szmog hogyan befolyásolja a terhesség kimenetelét, beleértve a koraszülést, a születést követő súlycsökkenést és az alacsony születési súlyt. A tanulmány a kültéri és beltéri légszennyezettség hatásait is elemezte. Kiderült, hogy a beltéri levegőszennyezést leginkább a konyhai tűzhelyek okozzák. 

Régi probléma

A szmog és a koraszülés, valamint az alacsony születési súly közötti összefüggést már korábbi elemzések is kimutatták – írja a studyfinds.comA koraszülés a világ minden országának népességi adatai szerint vezető oknak számít az újszülöttek halálozásának tekintetében, becslések szerint évente körülbelül félmillió babát érint.Ezzel párhuzamosan az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a Föld lakosságának 90 százaléka él valamilyen fokú légszennyezettség közvetlen környezetében, a fejletlenebb afrikai és ázsiai országokban ráadásul a szén- és fatüzelés, a korszerűtlen konyhai technikák miatt a belső levegőszennyezés is erősebb.

Szmog a város felettForrás: 123rf.com

Életmentő lenne a csökkentés

A koraszülés és az alacsony születési súly a gyermekek további életében is folyamatos egészségügyi problémákat okozhat. Rakesh Ghosh professzor, az UCSF, a Globális Egészségtudományi Intézetének megelőzési és közegészségügyi szakértője szerint a levegőszennyezésnek tulajdonítható teher óriási, de kellő erőfeszítéssel nagymértékben mérsékelhető lenne.

Ezzel az új, globális és szigorúbban generált bizonyítékkal a levegőszennyezést a csecsemők morbiditásának és halálozásának fő mozgatórugójának kell tekinteni, vagyis nem csak a krónikus felnőttkori betegségek függenek össze a légi környezetszennyezéssel

– összegezte Ghosh professzor. Hozzátette, a kutatások azt sugallják, hogy az éghajlatváltozás mérséklésére és a légszennyezettség csökkentésére irányuló intézkedések jelentős egészségügyi járulékos előnyökkel járhatnak a jövőben megszületendő babák szempontjából.

A gyermekkori asztma valóban enyhíthető?

Három év alatt – immunterápiás kezeléssel – jelentősen enyhíthető, vagy akár meg is szüntethető a gyermekkori asztma. Elolvasom