Azt hiszed, nem győzhet le a Covid-19? Vigyázz magadra másokért!

A koronavírus-járvány sokakban nem a fenyegetettség érzését hozta elő, hanem a legyőzhetetlenségét. Ez utóbbi viszont alááshatja a Covid-19 elleni nyájimmunitás elérésére irányuló globális erőfeszítéseket – állapították meg a kutatók egy tanulmányban, amely 51 ország több mint 200 000 ember válaszait elemezte.

Ki az, aki nem érezte legalább egyszer – az elmúlt közel két évben –, hogy ő aztán biztosan nem kapja el a Covid-19-et? Legyünk őszintén, biztos, hogy mindenkinek volt ilyen gondolata, akár az első hullám elején, akár a másodikban (és így tovább). Átfutott az agyunkon, hogy persze-persze, de hát fiatalok vagyunk, egészségesek, még sportolunk is, sőt, még influenzásak sem szoktunk lenni. Ugye, ismerős? Aztán mindenkinek akadt egy ismerős, rokon, szomszéd, aki látszólag ugyanúgy egészséges volt, de nemcsak, hogy megszenvedte a koronavírust, hanem talán túl sem élte...

Covid és a leggyőzhetetlenségForrás: 123rf.com

James Leonhardt, a Nevadai Egyetem docense és munkatársai szerint a betegség leküzdéséhez az embereknek egyrészt megelőző intézkedéseket kell tenniük, mint például maszkot kell viselniük, másrészt készen kell állniuk a Covid-19 elleni védőoltásra. Adataik szerint azonban ezek a „szociális" cselekedetek függhetnek attól, hogy az emberek mennyire érzik magukat legyőzhetetlennek – számolt be a tanulmányról a WebMD.

A legyőzhetetlenség érzése egyes országokban magasabb

A legyőzhetetlenség és az alacsony cselekvési vágy közötti kapcsolat különösen szembetűnő az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kanadában, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek az autonómiára és az egyéni szabadságjogokra – állítják a kutatók.

James Leonhardt elmondta, arra számítottak, és azt is tapasztalták, hogy a magas szintű „érzékelhetetlen legyőzhetetlenség" párosul a betegség terjedésének megakadályozására irányuló szándék alacsony szintjével, valamint az oltások alacsony szintjével is.

Ugyanakkor nem számítottak arra, hogy a „kollektivizmus érzése" – az az elképzelés, hogy a saját egészsége a közösség egészségétől függ – megváltoztatta azt, hogy a legyőzhetetlennek tűnő emberek elég motiváltak arra, hogy segítsenek. Hogy ez mit jelent, a kutatást végző orvos megmagyarázta.

A kollektív gondolkodású emberek, akik legyőzhetetlennek érzik magukat, azt mondhatják, hogy bár nem érzik magukat veszélyben, a közösség javát szolgálják, és ők kérték az oltást– tette hozzá James Leonhardt.

Sokan a környezetükért teszik meg, hogy beoltatják magukatForrás: 123rf.com

A mások iránti empátia és a bizalom is segíthet

Leonhardt szerint – tekintettel ezekre az új adatokra – ahelyett, hogy az egyéni kockázatra összpontosítanánk, az információknak hangsúlyozniuk kell az érzelmi felhívásokat, amelyek középpontjában a mások iránti empátia áll.

David Dunning, a Michigani Egyetem Pszichológiai Tanszékének munkatársa is egyetért ebben. Szerinte az emberek olyan okot találnak a legyőzhetetlenségre, mint a fiatalságuk, az, hogy rendszeresen mozognak, vagy egészségesen táplálkoznak. A Covid-19 elleni óvintézkedések mellett – mondja – meggyőző stratégia, ha hangsúlyozni kell az empátiát egy olyan csoporttal szemben, amelyben valaki él.

Az oltás csökkentheti a delta variáns okozta halálozást
A Covid-19 pandémia elterjedése óta számos variánst tartunk már számon. Jelenleg a leginkább elterjedt és legnagyobb félelmet keltő vírusváltozat a delta variáns. Elolvasom!

Ennek a stratégiának a kulcsa azonban az, hogy kiderítsük, melyik csoport fontos az egyén számára, és hogy az üzenetet valaki olyan közvetítse, akiben megbízik – tette hozzá Dunning, aki szerint azt is érdemes megjegyezni mindenkinek, hogy az, hogy sebezhetetlennek tekintjük magunkat, még nem jelenti azt, hogy valóban azok is vagyunk.