Szükséges-e a harmadik oltás?

Már hazánkban is elkezdődött a Covid-19 járvány negyedik hulláma, és a megbetegedések zömét most nem az eredeti SARS-CoV-2 vírus, hanem az úgynevezett delta variáns okozza. Sok találgatás övezte, hogy vajon a Covid-19 elleni vakcinák mennyire biztosítanak védelmet az újabb variánsok ellen, és vajon ez a védelem javítható-e a harmadik adag oltás felvételével?

A világ legtöbb országában jelenleg már javában tombol a Covid-19 negyedik hulláma, mely leginkább két okra vezethető vissza: egyrészt a delta variáns fertőzőképessége magasabb, mint az eredeti SARS-CoV-2 vírusé, valamint azon oltottak immunitása, akik több, mint hat hónapja kapták a Covid-19 elleni vakcinát, elkezdett csökkenni. Az utóbbi okból kifolyólag számos ország elkezdte a harmadik, úgynevezett booster oltások beadását.

Számos ország elkezdte a harmadik, úgynevezett booster oltások beadását.Forrás: 123rf.com

Mennyire hatékony a harmadik oltás?

A The Lancet tudományos folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban azt vizsgálták, vajon a harmadik Pfizer/BioNTech vakcina beadása hatásosabb védelmet nyújt-e a súlyosabb Covid-19 okozta megbetegedés és szövődmények ellen. A tanulmány Izraelben készült.

A vizsgálatba 728 321 főt vontak be, akik mind 12 év felettiek voltak, és megkapták a Pfizer-védőoltás harmadik adagját. Kontrollcsoportként ugyanilyen számú, demográfiailag, földrajzilag és egészségügyileg azonos paraméterekkel rendelkező, két adag Pfizer-vakcinával minimum 5 hónapja oltott vizsgálati alanyt vontak be – számolt be róla a Medicalxpress.

A vakcina hatékonysága nem függött a nemtől, életkortól és társbetegségek számától

A vizsgálat eredményei alapján azt találták, hogy a három oltással rendelkezők 93 százalékkal kisebb eséllyel szorultak kórházi ellátásra, 92 százalékkal csökkent az esélye a súlyos Covid-19 megbetegedés kialakulásának, valamint 81 százalékkal csökkent a betegség okozta halálozás esélye a kétszer oltottakhoz képest. Azt találták, hogy a vakcina hatékonysága nem függött a nemtől, életkortól és társbetegségek számától.

A vizsgálat során azt is megfigyelték, hogy a kockázatcsökkenés 7–10 nappal a 3. oltás beadása után volt megfigyelhető, tehát kb. ennyi időre van szükség a védettség kialakulásához, vagyis jelen esetben megerősödéséhez.

A három oltással rendelkezők 93 százalékkal kisebb eséllyel szorultak kórházi ellátásraForrás: 123rf.com

Mivel az alanyok bevonása 2021. július 30.–2021. szeptember 23. között történt, és ebben az időpontban a megbetegedések zömét a delta-variáns okozta Izraelben, ezért az a következtetés is levonható, hogy az eredeti SARS-CoV-2 ellen tervezett Covid-19 elleni Pfizer/BioNTech vakcinák a harmadik adag beadása után megfelelő védelmet nyújtanak a delta variáns okozta megbetegedés ellen is.

A tanulmány eredményeiből tehát kiderült, hogy a harmadik oltás beadása fontos mindazok számára, akiknél több, mint 5 hónap telt el az első két oltás beadása (alapimmunizálás) óta, mivel életkortól és egészségi állapottól függetlenül csökkenti a súlyos betegség és a szövődmények kialakulásának esélyét, valamint a betegség okozta halálozást a delta-variáns okozta fertőzés esetén is.

Oltási akcióhét: Időpontfoglalás nélkül lehet vakcinát kérni
November 22-28. között oltási akcióhét lesz a kórházi oltópontokon. 101 megyei és városi kórházban, reggel 7 és este 19 óra között várják majd azokat, akik szeretnének oltást kapni. Elolvasom!

Éppen ezért fontos, hogy akinél legalább 5 hónap eltelt a második oltás felvétele óta, mindenképpen éljen a harmadik oltás lehetőségével, aki pedig még nem oltatta be magát, tegye meg minél hamarabb, mert csak a lakosság minél szélesebb körű átoltottságával fékezhetjük meg a vírus terjedését!