Van, ahol már jóváhagyták az első koronavírus elleni tablettát

Az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatósága jóváhagyta az első, tünetekkel járó Covid-betegség kezelésére tervezett tablettát. A molnupiravir hatóanyagú gyógyszert naponta kétszer adják be azoknak a veszélyeztetett betegeknek, akiknél nemrégiben diagnosztizálták a koronavírust.

A klinikai vizsgálatok során az eredetileg influenza kezelésére kifejlesztett tabletta körülbelül felére csökkentette a kórházi kezelés vagy az elhalálozás kockázatát.

Van, ahol már jóváhagyták az első koronavírus elleni tablettát (képünk illusztráció)Forrás: 123rf.com

A brit egészségügyi miniszter közleményében azt mondta:A mai nap történelmi nap országunk számára, mivel az Egyesült Királyság a világon az első olyan ország, amely jóváhagyott egy olyan vírusellenes szert, amelyet otthon is be lehet szedni a Covid ellen.Sajid Javid szavait a BBC idézte.

Az első szájon át történő kezelés

A molnupiravir, amelyet a Merck, Sharp and Dohme (MSD) és a Ridgeback Biotherapeutics amerikai gyógyszergyárak fejlesztettek ki, az első olyan vírusellenes gyógyszer a Covid-19 ellen, amelyet injekció vagy intravénás beadás helyett tablettaként is be lehet szedni. A tablettát enyhe vagy közepesen súlyos covidfertőzésben szenvedőknél javasolt alkalmazni, akik valamilyen krónikus betegségük miatt (például cukorbetegség, szívbetegség vagy elhízás) veszélyeztetettnek számítanak.

Hogyan működik?

Az új kezelés egy enzimet céloz meg, amelyet a vírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról, és ezzel hibákat hozzon létre a genetikai kódjában. Ez megakadályozza a szaporodást, így alacsonyan tudja tartani a vírusszintet a szervezetben, csökkentve ezzel a betegség súlyosságát. A Merck szerint az állatkísérletek alapján a molnupiravir biztonságosnak bizonyult, de az adatokat még nem hozták nyilvánosságra.

Egyre több ország rendelt már belőleForrás: 123rf.com

Mikortól ajánlott?

A pozitív Covid-tesztet követően a lehető leghamarabb, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül célszerű elkezdeni a gyógyszer adagolását – közölte a gyógyszereket és más egészségügyi termékek forgalmazását szabályozó brit ügynökség, az MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency). Az Egyesült Királyságban az első szállítások novemberben várhatók, összesen 480 ezer kezelésre elgendő molnupiravirt kötöttek le. A Merck közleményben közölte, hogy az év végéig 10 millió adag molnupiravir legyártását tervezi, 2022-ben pedig ennek a dupláját. A BBC információ szerint már más országok is, köztük Ausztrália, Szingapúr és Dél-Korea is kötött adásvételi megállapodásot a tablettáról.

Azt hiszed, nem győzhet le a Covid-19? Vigyázz magadra másokért!
A koronavírus-járvány sokakban nem a fenyegetettség érzését hozta elő, hanem a legyőzhetetlenségét. Elolvasom!

A cég amerikai riválisa, a Pfizer két különböző vírusellenes tabletta kipróbálását kezdte meg, míg a svájci Roche cég egy hasonló gyógyszeren dolgozik.

Az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn jelentette be, hogy a lehető legrövidebb időn belül ajánlani fogja a Merck & Co gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, szájon át szedhető gyógyszer uniós szintű alkalmazását is.