Hogy micsoda, negyedik oltás? De kinek?

Egyes közepesen vagy súlyosan károsodott immunrendszerű embereknek hat hónappal a harmadik oltás után szükségük lehet egy negyedik adag mRNS Covid-19 vakcinára is - ezt közölte az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) frissített útmutatója.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ csak tavaly augusztusban engedélyezte a harmadik adag oltást közepesen és súlyosan immunhiányos emberek számára, megjegyezve, hogy előfordulhat, hogy a két adagtól nem alakult ki teljes immunválasz. Most viszont a negyedi oltásra vonatkozóan is kijött az ajánlás – írta meg a WebMD egészségügyi portál.

Lesz, akiknek a negyedik oltás is szükséges leszForrás: 123rf.com

A negyedik oltás: Pfizer-BioNTech, Moderna vagy Janssen

Azok a 18 év feletti, közepesen vagy súlyosan immunhiányos emberek, akik már megkapták az elsődleges mRNS Covid-19 vakcina sorozatot (első két oltás), és további mRNS vakcina adagot is kaptak (harmadik oltás), legalább 6 hónapig kaphatnak még egyetlen COVID-19 emlékeztető oltást (a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Janssen oltóanyagokból) a harmadik mRNS vakcina beadása után. Ebben az esetben a leggyengült immunrendszerű emberek összesen négy adag Covid-19 vakcinát kaphatnak – áll a CDC frissített útmutatójában.

A CDC szerint a súlyosan vagy mérsékelten immunhiányos emberek az Egyesült Államok lakosságának körülbelül 3 százakát teszik ki. Ebbe a meghatározásba tartoznak azok, akik:

  • daganatos vagy vérrákos betegség miatt aktív rákkezelésben részesülnek
  • előrehaladott vagy kezeletlen HIV-fertőzéssel diagnosztizáltak
  • nagy dózisú kortikoszteroidokkal vagy más, az immunválaszt elnyomó gyógyszerekkel aktív kezelésben részesülnek
  • valamint szervátültetésben vagy őssejt-átültetésben volt részük az elmúlt két évben
A negyedik adagra vonatkozó útmutatás nem vonatkozik mindenkireForrás: 123rf.com

A negyedik oltás nem vonatkozik mindenkire

Az amerikai egészségügyi szervezet nem tesz javaslatot a negyedik „kiegészítő" adagra – amely eltér az emlékeztető oltástól –, de arra kéri az embereket, hogy beszéljék meg a lehetőséget az orvosaikkal.

A negyedik adagra vonatkozó útmutatás nem vonatkozik azokra az emberekre, akik megkapták a Johnson & Johnson (Janssen) vakcinát, amely nem használ mRNS-technológiát.

Szükséges-e a harmadik oltás?
Már hazánkban is elkezdődött a Covid-19 járvány negyedik hulláma, és a megbetegedések zömét most nem az eredeti SARS-CoV-2 vírus, hanem az úgynevezett delta variáns okozza. Elolvasom!

A CDC szerint azoknak az immunhiányos embereknek, akik megkapták az egyszeri J&J vakcinát, egy második oltást kell kapniuk bármely jóváhagyott vakcinából legalább két hónappal az első oltás után.

Az Egyesült Államokban csak augusztusban engedélyezték a harmadik dózisok felvételét, így a leghamarabb 2022 februárjában indulhat el a negyedik oltások beadása.