Miért jó, ha száraz a november?

A brit példára itthon immár hatodik éve meghirdetett száraz november egy absztinens hónapot kér mindenkitől. A Kék Pont Alapítvány kezdeményezése az eltelt évek során nagy ismertségre tett szert, de vajon tudjuk, miért és kinek is van értelme belevágni abba?

A száraz november kapcsán egy dolgot fontos tisztázni: akinek komoly problémái vannak az alkohollal, arra a hirtelen megvonás jelentős hatást gyakorolhat, esetükben legfeljebb orvosi felügyelettel lehet belevágni hasonló kezdeményezésbe, de még akkor is egészen más lesz az alkoholmentes hónap hatása, mint a társadalom legnagyobb részében.

Most maradhat üres a pohárForrás: 123rf.com

Az alkoholbeteg emberek, amennyiben nem jutnak hozzá italukhoz, 6–24 órán belül testi tüneteket produkálnak: kézremegés, verejtékezés, szorongás, szapora szívverés, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, étvágytalanság, hányinger vagy hányás is jelentkezhet náluk. Hallucinációig, delirium tremensig is fajulhatnak az események: a függőknek az orvosi felügyelet melletti leszokás a megoldás.

Mire való akkor a száraz november? Összegyűjtöttük, hogy megértsd, miért érdemes akkor is belevágnod, ha alkoholfogyasztásod nem jelent gondot.

1. Aki kibír egy hónapot ital nélkül, később is kevesebbet iszik. A szintén brit száraz január kihívását teljesítők körében figyelték meg, hogy kevesebbet ittak a következő fél évben és kevesebbszer jutottak el a részegség állapotáig, valamint könnyedébben utasították el a felkínált alkoholt is.

2. A májad biztosan örülni fog, ugyanis regenerálódhat. Erre képes, ugyanakkor ha folyamatosan nagy mennyiségű alkoholt viszünk be szervezetünkbe, azzal károsítjuk, és esélyt adunk a cirózis kialakulásának. Hetente legalább két teljesen alkoholmentes napot kell tartania mindenkinek, amennyiben szeretne egészséges májjal élni, és a köztes napokon sem szabad túllépni a hetente fogyasztható alkoholegységek számát, ami jelenleg brit ajánlás szerint 14 egység. Egy egység ital például másfél deci bor vagy egy pohár sör.

A kísértés nagy lehetForrás: 123rf.com

3. A be nem vitt kalória sem elenyésző. Egy hónapnyi alkoholnélkülözés alatt – ha nem más kalóriadús folyadék fogyasztásával bekkeljük ki a száraz novembert – akár súlyunk is csökkenhet. Hosszabb távon diétás céljaink támogatását is segíti, hogyha letesszük az alkoholt vagy drasztikusan csökkentjük fogyasztását. A megtakarított pénzről már ne is beszéljünk.

4. Most sokakkal együtt próbálhatod ki az alkoholmentes életet. Persze bármikor tarthatsz egy hónap kihagyást, most viszont nagyon valószínű, hogy találsz olyanokat ismeretségi körödben, akik szintén így cselekednek. Egymást bátoríthatjátok, sikereiteket meg is oszthatjátok a másikkal, együtt könnyebben megy!

Daganatot okozhat az alkoholfogyasztás
Egy WHO-felmérés szerint százból négyen biztosan egészségesek maradtak volna, ha nem fogyasztanak alkoholt. Elolvasom

5. Fogd fel az egészet önismereti utazásként! Most biztosan ki fog derülni, milyen szerepet játszik az alkohol az életedben. Ha kiderül, hogy jóval nagyobbat, mint azt gondoltad volna, az figyelmeztetést jelenthet a jövőre nézve. Sokszor ugyanis úgy érezzük, nekünk aztán nincsen problémánk az alkoholfogyasztással, ilyenkor azonban épp az ellenkezője derül ki. Ha sikeresen és könnyedén teljesíted a kihívást, az megnyugtatásként szolgálhat, de ha nehézségeid merülnek fel, az sem ok arra, hogy csalódott légy! Ha nem vágtál volna bele, sosem derül ki ez: így viszont bátran nézel szembe valamivel, ami nagyon fontos életedben.