Karikó Katalin újabb rangos díjakat kapott

Az amerikai Rákkutató Intézet (CRI) a rangos William B. Coley-díját négy olyan kulcsfontosságú tudósnak ítélte oda, akik a Covid-19 elleni hírvivő RNS (mRNS) vakcinák felfedezéséért és fejlesztéséért rendkívül sokat tettek. A díjat Karikó Katalin kutatótásaival együtt – Drew Weissmannal, Ugur Sahinnal és Özlem Türecivel – vehette át.

Az idei William B. Coley-díját az alapvető immunológiai kutatásokért vehette át Karikó Katalin és három társa – olvasható a New York-i székhelyű szervezet közleményében.

Kariko Katalin beszédet mond egy októberi díjátadónForrás: AFP

A négy tudósnak kulcsfontosságú szerepe volt abban a kutatásban, amely olyan új mRNS-alapú terápiás eljáráshoz vezetett, amelyet jelenleg is alkalmaznak a rák és a fertőző betegségek leküzdésére, beleértve a két leghatékonyabb vakcinát a Covid-19-et okozó koronavírus ellen – írta az MTI.

1993-ban az áttörés, 2021-ben az elismerés

Valószínűleg sokan meglepődnek azon, amikor megtudják, hogy az mRNS technológia, amely megváltoztatta az életünket a jelenlegi Covid-19 világjárvány idején, évekkel ezelőtt a rák leküzdésére irányuló kutatásból származik. És ugyanilyen fontos betegek milliói számára, hogy az mRNS nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében – mondta Jill O'Donnell-Tormey, az amerikai Rákkutató Intézet vezérigazgatója.

Karikó Katalin idén megszámlálhatatlanul sok díjátadón voltForrás: AFP

Karikó 1993-ban ért el áttörést a most a koronavírus-vakcinák miatt elterjedt mRNS-technológiában. A Pennsylvaniai Egyetem orvosi karán dolgozva sikerült elérnie, hogy a hírvivő RNS-molekulák, amelyek a sejteket proteinek legyártására utasítják, mesterségesen előállítva is stabilak maradjanak.

William B. Coley-díj

A Rákkutató Intézet 1975-ben alapította a díjat William B. Coley tiszteletére, akit ma a rák immunterápiájának atyjaként tartanak számon, és akinek lánya, Helen Coley Nauts (1907-2001) hozta létre a Rákkutató Intézetet. A kitüntetéssel járó érmet és 5 ezer dollár jutalmat eddig 115 immunológus és tumorimmunológus kapta meg.

A New York-i Orvosi Akadémia is kitüntette

Karikó Katalin munkássága idén már számos díjat ért. 2021 szeptemberében felkerült a Time magazin éves listájára, ahol a világ 100 legbefolyásosabb embere szerepel. De kapott már idén Bólyai-díjat, nemzetközi, nőknek járó tudományos díjat, a Francia Tudományos Akadémia elismerését és német tudományos díjat is. Sőt az amerikai Glamour magazin a Women of the Year-díjat is Karikónak adták.

Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine – NYAM) díját, a biogyógyászati tudományok terén végzett kiemelkedő munkásságáért – írta az MTI.

Hatalmas lépés a Pfizertől, rákgyógyszert fejlesztő céget vásárolt
2,26 milliárd dollárért vásárolta meg a Trillium Therapeutics gyógyszercéget a Pfizer. A kanadai cég többek között, a vérrák ellen fejlesztett eddig gyógyszereket. Elolvasom!

A szervezet honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin kutatásai négy évtizede az RNS által közvetített mechanizmusokra összpontosítottak, munkájának végső célja egy embernél is alkalmazható transzkripciós mRNS kifejlesztése fehérjeterápiához. Az RNS által közvetített immunaktivációt vizsgálta, és felfedezte, hogy a nukleozid módosítások elnyomják az RNS immunogenitását. Ez az úttörő munka megnyitotta a lehetőséget az mRNS terápiás felhasználására.