Így utazz biztonságosan Covid idején

Családi krízis, halaszthatatlan munkaügy, vagy más ok szólít külföldre? Aggódsz, hogy világjárvány idején kockázatos utazni? Íme néhány tipp, hogy külföldön is az egészséged, valamint a többi ember épsége lehessen az első, ha nem lehetséges számodra a #maradjotthon.

1. Tudakozódj az aktuális helyzetről és a beutazás feltételeiről

Mindenképpen informálódj a célország járványügyi adatairól és aktuális szabályozásairól, de járj utána a beutazáshoz szükséges egészségügyi dokumentációnak is. Vannak országok, ahol az oltás önmagában nem elegendő a beutazáshoz és - az indulást megelőző 48-72 órán belül elvégzett - PCR-teszt szükséges. Készülj fel időben, hogy megspórold a repülőtéri utolsó pillanatos tesztelést, vagy rosszabb esetben az új járatra történő jegyfoglalást.

A maszkokat gyakran kell cserélni, ezért szerencsés, ha az ember az utazás alkalmával egynél több darabot tart kéznélForrás: 123rf.com

2. Beutazás előtti regisztráció

Ellenőrizd, hogy a célország milyen dokumentumokat vár el tőled és (amennyiben adott állam megköveteli azokat) meddig szükséges az ország által erre a célra létrehozott hivatalos online portálon regisztrálnod. Országa válogatja, hogy milyen információkat kérnek tőled ezeken az elektronikus felületeken, de a személyes adataid mellett – többek között – arra is rákérdezhetnek, hogy tapasztaltál-e magadon a napokban Covid-19 megbetegedésre utaló jeleket, utaztál-e másik országba az elmúlt időszakban, illetve, hogy voltál-e kontaktban olyan személlyel a megelőző napokban, akiről bebizonyosodott, hogy Covid-fertőzött. Előfordulhat, hogy a regisztrációs felületre még az indulás előtt szükséges feltöltened az elvégzendő PCR-teszt eredményének elektronikus dokumentumát.

Az applikációk sokszor QR-kódot is tartalmaznak, amely felgyorsítja az adatok gyors beolvasását.Forrás: 123rf.com

3. Applikációk letöltése

Több ország esetében találkozhatsz azzal, hogy a fent említett regisztrációd okostelefonra letölthető applikáción keresztül is elérhető. Adataid mellett az applikációk gyakran tartalmaznak információt a helyi járványügyi helyzetről és aktuális intézkedésekről. Az applikációk sokszor QR-kódot is tartalmaznak, amely felgyorsítja az adatok gyors beolvasását. Előfordulhat ugyanis, hogy egyes helyekre (pl.: múzeum, bevásárlóközpont stb.) kizárólag ezen QR-kód beolvasása után engednek be. Az applikációk, az ismétlő PCR-teszt szükségességét is jelezhetik a kinti tartózkodás ideje alatt.

A vakcinák mellékhatásainak erőssége összefügg a jövőbeli védelemmel?
A COVID-19 vakcinák hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatban rengeteg információ árad felénk, és sokszor nehéz eldönteni, melyek a valós és melyek álhírek. Elolvasom!


4. Utas-, betegség- és balesetbiztosítás

Nem kell rögtön a legrosszabbra készülni, de nem árt óvatosnak lenni – főleg Covid idején. Amennyiben megbetegednél vagy ellátásra szorulnál külföldön, fontos, hogy legyen aktív biztosításod, amely a felmerülő kórházi költségeidet fedezi. Ha Európai Uniós tagországba utazol, érdemes lehet magaddal vinned az Európai Egészségbiztosítási kártyádat is.


5. Ezeket ne felejtsd otthon!

  • Maszk és extra maszk. A repülőgépen kötelező maszkviselet mellett több országban taxival, tömegközlekedési eszközzel utazni, de bevásárlóközpontba, boltba és egyéb helyekre belépni is kizárólag maszkban lehetséges. A maszkokat gyakran kell cserélni, ezért szerencsés, ha az ember az utazás alkalmával egynél több darabot tart kéznél.
  • Kézfertőtlenítő gél/kendő/spray. Az antibakteriális kéztisztítók manapság utazó-méretben is elérhetőek. Fontos ezeket kezeid tisztasága érdekében – utazás, tömegközlekedés alkalmával – fokozottan használni. Akinek érzékeny a kézfején a bőre, annak javasolt a kézfertőtlenítők használata után kézkrém alkalmazása, amely szintén elérhető utazó-kiszerelésben is.
  • Arcot takaró pajzs. Halálos veszedelemmel járó vírusfertőzés okozta vílágjárvány idején nem túlzó lépés, amennyiben valaki arcát védő plexipajzsot visel annak érdekében, hogy minél kevésbé legyen kitéve a külső hatásoknak.
  • Nagy csomag türelem. A pandémia természetesen az utazás menetében is képes kisebb-nagyobb változásokat okozni. Megnövekedhet az utazás ideje, a frissen fejlesztett applikációk működésében előfordulhatnak döccenések, ahogyan a helyi szabályozások is egyik napról a másikra megváltozhatnak. Légy hát türelemmel és igyekezz adaptálódni az új helyzetekhez!

Fontos tehát covid-helyzetben kellő óvatossággal és körültekintéssel utazni, a járványügyi szakemberek által javasolt távolságot lehetőség szerint tartani a többi emberrel szemben. A helyi előírások betartása szintén elengedhetetlen, hiszen amellett, hogy védjük saját és embertársaink egészségét, a szabályok megszegése egyes országokban súlyos bírsággal is járhat.