A WHO figyelmeztet: Európa a Covid epicentruma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az európai régióban jelenleg 78 millió Covid-19 megbetegedést regisztráltak, ami több, mint a Délkelet-Ázsiában, a Földközi-tenger keleti részén, a Csendes-óceán nyugati részén és Afrikában regisztrált fertőzések száma együttvéve.

A WHO tisztviselői a napokban bejelentették, hogy Európában több mint 50 százalékkal nőtt a Covid-19 megbetegedések száma az elmúlt hónapban. A járvány az elmúlt négy hétben felgyorsult Európában, aminek az egyik oka a hidegebb hőmérséklet, valamint, hogy sok országban enyhítettek a korlátozásokon.

Európában több mint 50 százalékkal nőtt a Covid-19 megbetegedések száma az elmúlt hónapbanForrás: 123rf.com

A WHO többször is kijelentette, hogy a járvány még nem ért véget, és a kormányoknak meg kell tartaniuk a közegészségügyi intézkedéseket, például a maszk viselését a védőoltások mellett – írja a Bloomberg News.

Európa ismét a járvány középpontjába került

Nem túl biztató az sem, hogy a WHO 53 országból álló régiójában közel 1,8 millió új esetet regisztráltak a múlt héten. A 6 százalékos növekedés az előző héthez képest az ötödik egymást követő hét, amikor a megbetegedések száma nőtt a kontinensen, így ez az egyetlen olyan régió a világon, ahol még mindig növekszik a Covid-19-es esetek száma – közölték a WHO illetékesei.

Egy megbízható előrejelzés szerint, ha ezen a pályán maradunk, jövő év február elsejéig további félmillió Covid-19-halálozást láthatunk Európában és Közép-Ázsiában. Európa ismét a járvány középpontjába került, ahol egy évvel ezelőtt voltunk – mondta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója.

Sokan nem végeztek az oltás beadatásával

A jelenlegi helyzet véleménye szerint annak a következménye, sokan nem vették fel a koronavírus elleni oltást, vagy csak az első adagját. Az elmúlt hónapokban egész Európában lelassult az oltási kedv üteme. Ennek ellentmond Spanyolország és Portugália, ahol a felnőtt lakosság túlnyomó része már immunizált.

Mindenkit az oltásra buzdítanakForrás: 123rf.com

Az Associated Press szerint a WHO illetékesei felszólították az európai hatóságokat, hogy jobban figyeljenek oda, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Lehet, hogy rengeteg oltóanyag áll rendelkezésre, de az oltásfelvétel nem egyenlő– mondta Michael Ryan, a WHO sürgősségi osztályának vezetője, aki szintén oltásra szólította fel az embereket.

Mit mutatnak a számok?

A világon 251 941 758 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 079 990 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint – írta az MTI. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 46 852 276 eddig a napig.

  • Az Egyesült Királyságban 9 495 395 a fertőzöttek száma, és 142 971-en haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 8 804 297-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 247 000-re emelkedett.
  • Franciaországban 7 358 920 fertőzöttet és 119 021 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Spanyolországban 5 042 803 fertőzöttet és 87 647 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 835 435 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 618.
  • Németországban 4 957 374 a fertőzöttek száma, 97 394 a halottaké.
Szükséges-e a harmadik oltás?
Sok találgatás övezte, hogy vajon a Covid-19 elleni vakcinák mennyire biztosítanak védelmet az újabb variánsok ellen? Elolvasom!

Itthon oltási akcióhét kezdődik

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében Magyarországon 2021. november 22–28. között oltási akcióhét kezdődik. A kórházak országszerte – Budapesten kiemelten – megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is – adta hírül a koronavirus.gov.hu oldal.