Átfogó kutatás a Covid-19 elleni vakcinák hatékonyságáról

A koronavírus delta variánsának terjedése nyomán az Egyesült Államokban használt mindhárom vakcina (Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson) veszített a hatékonyságából a veteránokkal végzett, nagyszabású amerikai kutatás alapján 35 és 85 százalék közötti mértékben.

A kutatók majdnem 800 ezer amerikai veterán adatait elemezték és arra jutottak, hogy március elején, amint a delta variáns terjedni kezdett az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől.

Kiderült, hogy mennyivel csökkent a vakcinák hatékonyságaForrás: 123rf.com

Így csökkent a Covid-19 elleni vakcinák hatékonysága

A következő hat hónapban azonban drámaian csökkent a hatékonyságuk – számolt be az MTI a Science című tudományos folyóiratban közzétett kutatásról. Szeptember végére a Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága a márciusban mért 89 százalékról 58-ra csökkent. A Pfizer/BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza, míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant – írja a Los Angeles Times.

A vakcinák a Covid-19 miatti halálozástól továbbra is védenek

  • A Modernával oltott, 65 éves vagy annál idősebb veteránok, akik megfertőződtek, 76 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a betegség következtében, mint hasonló korú, de oltatlan társaik.
  • A Pfizer/BioNTech vakcinájával védett, de megfertőződött szintén idős veteránok a halálozás 70 százalékkal kisebb kockázatával néztek szembe, mint az azonos korú oltatlanok.
  • Az idős, Johnson and Johnsonnal oltott, de megfertőződött veteránok csak 52 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a Covid-19 miatt, mint a velük egyidős oltatlanok.
  • A 65 év alatti veteránok esetében a Pfizer 84, a Moderna 82 százalékkal, a Johnson and Johnson egydózisú oltása 73 százalékkal növelte a halálos kimenetel elkerülését az oltatlanokhoz képest – írja az MTI.
Az oltás életet menthetForrás: AFP/Angela Weiss

Az eddigi legátfogóbb tanulmány

Az új tanulmány a három vakcina hatékonyságának az eddigi legátfogóbb összehasonlítása Egyesült Államok-szerte. A résztvevők közül majdnem félmillióan felvették az oltások valamelyikét, valamivel kevesebb mint 300 ezren nem. Mivel volt katonákról van szó, nagyjából hatszor annyi férfi vett részt a kutatásban, mint nő. Mintegy 48 százalékuk volt 65 éves, vagy idősebb, 29 százalékuk volt 54-54 év közötti, 24 százalékuk volt 50 év alatti.

A WHO figyelmeztet: Európa a Covid epicentruma
A WHO tisztviselői a napokban bejelentették, hogy Európában több mint 50 százalékkal nőtt a Covid-19 megbetegedések száma az elmúlt hónapban. Elolvasom!

Az amerikai járványügyi központ (CDC) javaslata szerint fontos, hogy akinél legalább 5 hónap eltelt a második oltás felvétele óta, mindenképpen éljen a harmadik oltás lehetőségével, főleg azok a 65 év felettiek, akik az egészségi állapotuk miatt sérülékenyebbek.