Ilyen lehet az élet füstmentesen

Az Egészségyügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten is füstmentes világnappá nyilvánították. A szervezet célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás káros hatásaira és a füstmentes élet előnyeire.

A kezdeményezés jelentőségét  jól mutatja, hogy egy dohányzásmentes világnap már létezik. Ezt minden év május 31-én tartják. A novemberi, harmadik csütörtökre eső kampány viszont előtérbe helyezi, hogy a dohányzásról bár nehéz leszokni és időbe is telik, de sosem késő elkezdeni, hogy elinduljunk a füstmentes élet útján.

Sosem késő elindulni füstmentes élet útjánForrás: 123rf.com

A Great American Smokeout kezdete

A füstmentes nap kezdeményezése az 1970-es évekbe nyúlik vissza, amikor Arthur P. Mullaney, középiskolai tanár arra kérte az embereket, hogy egy napra tegyék le a cigarettát, és adományozzák azt a pénzt, amelyet cigarettavásárlásra költöttek volna egy középiskolai ösztöndíjalapnak. 1976-ben ez a kezdmenyézés már ott tartott, hogy az Amerikai Rákszövetség kaliforniai részlege 1 millió embert vett arra rá, hogy egy napra abbahagyja a dohányzást. Ez volt az első hivatalos „Smokeout".

A dohányzás és a számok

A statisztikai adatok szerint a világon mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik. A cancer.org adatai szerint csak Amerikában körülbelül 34 millió felnőtt dohányzik még mindig, és továbbra is a dohányzás a világon a legnagyobb megelőzhető halálok és betegség. 

Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 36 százaléka dohányzik rendszeresen, és súlyosan megemelkedett a dohányzás a fiatal nők körében. Sajnos világelsők vagyunk a tüdőrák halálozást illetően, rendkívül magas a dohányzással összefüggő megbetegedések és halálesetek száma is – írja az MTI.

A dohányzással összefüggő betegségek következtében évente mintegy ötmillió ember hal megForrás: 123rf.com

A dohányzás felel a tüdőrákos halálozások 90–95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, és az idült gyulladásos légúti betegségek 80–85 százalékáért, a koszorúér-betegségeknek pedig mintegy 30 százaléka írható a számlájára – írja a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).

A dohányzással összefüggő betegségek következtében évente mintegy ötmillió ember hal meg világszerte, ebből 40 ezer Magyarországon.

Tények a dohányzás abbahagyásáról

Nem számít, hogy ki milyen életkorú vagy mennyi ideig dohányzott, a leszokás azonnal és hosszú távon is javítja az egészséget.A dohányzók 75 százaléka szeretné abbahagyni a káros szenvedélyt, és azoknak, akik akár 40–50 éves korukban leszoknak a cigiről, 10 évvel hosszabb élettartamra van kilátásuk, mint dohányzó társaiknak. Sokan attól tartanak, hogy az egészség és a jóllét javítása hosszú időbe telik, de a valódi előnyök észlelése sokkal kevesebb idő, mint a legtöbb ember gondolná. Az egészségügyi előnyök már egy órával az utolsó cigaretta után jelentkeznek, és folyamatosan halmozódnak – írja MedicalNewstoday.

Leszokni a dohányzásról? Hogyan?
A dohányzásról leszokni piszkosul nehéz. A Korányi Intézet szakemberei a leszokás fázisairól állítottak össze 5 pontos listát. Elolvasom!

Kulcsfontosságú lépések a dohányzás leszokásában

  • A dohányzásról való leszokás azt jelenti, hogy megtörjük a függőség körforgását, és lényegében átkapcsoljuk az agyat, hogy megszűnjön a nikotin utáni vágy.
  • Ahhoz, hogy sikeres legyen a leszokás, a dohányosoknak tervet kell készíteniük a sóvárgás és a kiváltó okok legyőzésére.
  • Minél hamarabb leszokik egy dohányos, annál gyorsabban csökkentheti a rák, a szív- és tüdőbetegségek, valamint a dohányzással kapcsolatos egyéb betegségek kockázatát.
  • Aki tanácsadáson és/vagy gyógyszeres kezelésen keresztül kap segítséget, az megduplázza, vagy akár megháromszorozza a sikeres leszokás esélyét.