Ezért érdemes akkor is oltatni, ha átestünk a COVID-19 fertőzésen

Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat szerint a COVID-19 vakcina beadása csökkentheti a hosszú COVID, vagyis a COVID-19 fertőzés okozta megbetegedésből után megmaradt tüneteket.

Az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint az igazolt COVID-19 fertőzöttek kb. 13%-a a fertőzést követően 4 hónappal is észlel magán tüneteket, ezt az állapotot hosszú COVID-nak is nevezzük.

 

A hosszú COVID tünetei más, vírusinfekciót követő tünetegyütteshez hasonlítanak, és a következők lehetnek: fáradtság, nehézlégzés, koncentrációs zavarok, hangulatingadozás, izomfájdalmak, álmatlanság, ízérzés vagy szaglás elvesztése, szívdobogásérzés.       

Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozza a tünetegyüttest, és nem áll rendelkezésünkre hatékony gyógymód sem a tünetek enyhítésére vagy megszűntetésére. Egy kisebb vizsgálat eredményei viszont arra mutatnak, hogy az első COVID-19 vakcina beadása után enyhülhetnek a hosszú COVID tünetei.

A COVID-19 elleni védőoltás a legtöbb esetben enyhíti a hosszú COVID tüneteitForrás: 123rf.com

A vizsgálatban kb. 900 ember vett részt, akiket 14 nappal az oltás után kérdeztek meg a hosszú COVID tüneteinek változásával kapcsolatban. A résztvevők többsége Pfizer, Moderna és AstraZeneca vakcinát kapott. A válaszadók 56,7%-a javulást tapasztalt a hosszú COVID tüneteiben, 18,7%-a rosszabbodásról számolt be, míg 24,6% nem észlelt változást. A Pfizer és az AstraZeneca vakcinával oltottak számoltak be leginkább a tüneteik javulásáról. Míg tehát a válaszadók több, mint fele észlelt javulást a poszt-COVID tünetekben, addig csak kis hányaduk észlelte a tünetek rosszabbodását – ez fontos megfigyelés, hiszen sokan azért nem merik felvenni COVID-19 fertőzést követően a védőoltást, mert attól félnek, panaszaik súlyosbodnak.

De vajon mi lehet a vakcinák hosszú COVID-ra gyakorolt, pozitív hatásának a hátterében?

Egyelőre nem tudjuk biztosan. Egy elmélet szerint a fertőzés lezajlása után még maradhatnak vírusok szervezetünkben – akár az immunrendszerünk hibás, vagy nem elég erős válasza miatt – és a vakcina beadása után kialakuló immunválasz elég erős ahhoz, hogy a maradék vírusrészecskéket is elpusztítsa. Ez azonban csak egy elmélet, ahhoz, hogy biztosan megértsük a háttérben álló folyamatokat, további vizsgálatok szükségesek.

A COVID-19 elleni védőoltás tehát a legtöbb esetben nem hogy nem teszi rosszabbá, de akár enyhítheti a hosszú COVID tüneteit, így továbbra is javasolt azok számára is a vakcina beadása, akik korábban átestek a COVID-19 fertőzésen.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/vaccination-may-ease-symptoms-of-long-covid#Lingering-virus-particles